Kettős állampolgárság: Szlovákiában délre néznek

Északi szomszédunknál egyelőre aránylag kevesen, mintegy százan kértek időpontot hazánk pozsonyi nagykövetségén, illetve a kassai főkonzulátuson a visszahonosítással kapcsolatos tennivalók intézésére.

Értesüléseink szerint ennél jóval több azoknak a szlovákiai polgároknak a száma, akik hasonló szándékkal  a határ menti magyarországi települések anyakönyvi hivatalaiban jártak, illetve oda készülnek. Komáromban már az új esztendő első munkanapján sokan érkeztek a túloldalról. A legtöbben információt kértek az állampolgárság megszerzésének folyamatáról, néhányan azonban már internetről letöltött, kész adatlappal és más dokumentumokkal érkeztek. Az előbbiek közé tartozott Boldoghy Olivér révkomáromi színművész, aki jelenleg a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban vendégként Csehov Ivanovjában játszik Lebegyev szerepében. - Nem tart vissza Robert Fico egyelőre még hatályos ellentörvénye sem, nem akarok én ezzel elérni semmit, csupán az érzelmi kötõdés miatt értékes számomra a magyar állampolgárság. Felemelő érzés lesz, ha a honosítás révén magyarként az anyaországban is számon tartják majd a családomat – nyilatkozta miután megkapta a szükséges nyomtatványokat.

Több dunaszerdahelyi és más csallóközi polgár Győrött járt, illetve oda készül csütörtökön Vízkeresztkor, amely Szlovákiában államünnep. - Az ottani hivatal közelebb van a lakóhelyünköz, mint a pozsonyi konzulátus, ezért is választottuk ezt a lehetőséget – közölte érdeklődésünkre Csörgő Ignác bősi lakos. Ugyanezt a megoldást fontolgatja a Losonchoz közeli Kalondán élő Papp Andrea is, aki Salgótarjánban kívánja elintézni a szükséges teendőket. - Az egyetemes magyar nemzethez tartozom én is. Ezt a kötődésemet erősítette meg a magyarigazolvány, rövidesen pedig ugyanezt jelképezi a kettős állampolárság is. Sok szlovák barátom van, akiknek elmondtam, mit tervezek. Ők is természetesnek tartják ezt a szándékomat – közölte.

A lévai Dolník Erzsébet a Felvidek.ma internetes portálon megjelent jegyzetében közölte, hogy a kettős állampolgársággal szülei példáját  követi:, „akik magyarnak születtek, nem reszlovakizáltak, ebben a kérdésben sosem nézték mi a hasznos, természetes volt számukra, hogy magyarok is maradjanak, velünk, gyermekeikkel együtt. Nem szeretném szégyellni magam a sírjuknál“ - vallotta meg a Magyar Koalíció Pártjának volt parlamenti képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.