Kettős állampolgárság: meghátrált a szlovák belügy

Daniel Lipsic pozsonyi belügyminiszter csütörtökön küldte tárcaközi egyeztetésre a szlovák állampolgársági törvény módosítását indítványozó tervezetét, de pénteken már vissza is vonta a javaslatot. Valószínűleg főleg a Híd párt tiltakozása, továbbá két szlovák napilapban megjelent éles bírálat miatt.

A tárcavezető mentegetőzött, hogy beosztottjai súlyos szakmai hibákat követtek el, s olyasmiket írtak a tervezetbe, amivel ő nem ért egyet. A szlovák belügyminisztérium úgy akarta módosítani a Robert Fico regnálása idején elfogadott jogszabályt, hogy azok a személyek, akik cseh állampolgárságot is szereztek, ne veszítsék el a szlovákot,  „tekintettel a két ország állampolgárait összekötő, sokéves történelmi, kulturális és főleg családi kapcsolatokra“. Ez a rendelkezés csak a szlovák-cseh kettős állampolgárokra vonatkozott volna.

A pozsonyi Sme irónikus hangvételű kommentárjában rámutatott, hogy a miniszter ezzel a meggondolatlan javaslatával erős ütőkártyát adott a magyarországi politikusok kezébe, akik a könnyített honosítás kapcsán ugyanígy érvelnek. Pozsony viszont hivatalosan éppen azt követeli, hogy csak azok a szlovákiai személyek kaphassanak kettős állampolgárságot, akiknek a másik államban állandó lakhelyük van, huzamosabb ideje ott dolgoznak vagy tanulnak, illetve felmenőik élnek ott. A Hospodárske noviny gazdasági napilap politikai elemzője pedig  kommentárjában viccesnek minősíti a belügyminiszter érvelését, „hiszen a szlovákok ezer évig éltek egy államban a magyarokkal, ezért a nyelvi különbséget leszámítva, a csehekhez képest sokkal több közös szál fűz hozzájuk bennünket“ – hangsúlyozza a szerző.

Gál Gábor, a Híd jogi szakértője elsősorban azért bírálta a belügyminisztert, mert a kormánykoalíciós tanácsot megkerülve küldte el a törvénymódosító javaslatát az egyes tárcáknak, holott elsőként az említett testületben kellett volna megvitatni.

A szlovák állampolgársági törvényt tavaly fogadta el  Robert Fico kabinetje és az akkori képviselőház kormánypárti többsége. Mindössze négy órával azután, hogy az Országgyűlés jóváhagyta a könnyített magyar honosításról rendelkező jogszabályt. A még mindig hatályos pozsonyi törvény szerint aki  kéri és megkapja a külföldi állampolgárságot – kevés kivételtől eltekintve - azonnal elveszíti a szlovákot. Eddig ddig 126 személyt fosztottak meg emiatt szlovák állampolgárságuktól. Közülük mindössze tizenöten lettek magyar állampolgárok.

A  Híd párt e héten szerdán nyújtotta be a kassai székhelyű Alkotmánybíróságra azt a beadványt, amelyben jogorvoslatot kér a hatályos szlovák állampolgársági törvény ügyében. Indítványozzák, hogy a taláros testület nyilvánítsa alkotmányellenesnek, egyúttal pedig a nemzetközi egyezményekkel is ellentétesnek azt a jogszabályt, amelyet tavaly fogadott el. Gál Gábor elmondta : azért döntöttek igy, mert a jelenlegi szlovákiai kormánykoalíció négy pártja ugyan szükségesnek tartja a Fico-féle törvény módosítását, de részletkérdésekben nem tudnak szót érteni. A Híd  képviselői azt szorgalmazzák, hogy kettős állampolgárságért egyetlen szlovákiai személyt se büntessenek. A megkötés annyi lenne, hogy az ilyen polgárok nem tölthetnének be olyan tisztségeket, illetve beosztásokat, ahol  államtitkokkal kerülnek kapcsolatba. A három szlovák kormánypárt, miként a pozsonyi ellenzék azonban nem  támogatja javaslatukat. Bizonyos szankciók meghagyásával azt szeretnék elérni, hogy a szlovákiai magyarok ne élhessenek tömegesen  a könnyített magyar honosítás lehetőségével. A szlovákiai alaptörvény szerint azonban saját akarata ellenére senkit sem foszthatnak meg a szlovák állampolgárságtól. Erre a cikkelyre hivatkozva kér jogorvoslatot a Híd.

Párkányi utcakép
szlovákia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.