Kettős állampolgárság: a külügy bekérette a szlovák nagykövetet

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovákot.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2011. november 22-én behívatta Peter Weiss szlovák nagykövetet a Külügyminisztériumba. A megbeszélésen leszögezte: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szlovák belügyminisztérium november 18-i bejelentését, mely szerint Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. Az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartjuk, és a leghatározottabban visszautasítjuk a szlovákiai magyarság megfélemlítését – hangzik a Külügyminisztérium által kiadott közlemény.

Magyarország érvényesíti alkotmányos kötelezettségét a határon túli magyarok iránt, így minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében, hogy a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy a szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák – folytatódik a közlemény, amelyben a tárca „ őszinte reményét” fejezi ki, hogy az „állampolgársági ügy” nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, és „bízik benne”, hogy a biztatóan alakuló kétoldalú kapcsolatokat mindez nem veti vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.