Marad Fico törvénye az állampolgárságról

A szlovák kormánykoalíció csütörtökön visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével, miután a koalíció néhány képviselője megtorpedózta a jogszabály enyhítését.

Újabb módosító javaslat az állampolgársági törvény témájában fél év múlva nyújtható be a pozsonyi törvényhozás elé.

Így továbbra is az a helyzet áll fenn, hogy elveszíti eredeti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát.

Az állampolgársági törvény ilyen értelmű módosítását a Robert Fico vezette balközép koalíció fogadtatta el tavaly, válaszul a külföldi magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti jogszabályra. Az Iveta Radicová miniszterelnök vezette új jobbközép kormánykoalíció hatalomra kerülése után azonnal megígérte, hogy módosítja ezt a szabályt, s nem engedi büntetni a szlovák állampolgárokat, a négypárti koalíció azonban hónapok óta nem tudott egységes álláspontra jutni a kérdésben.

Néhány napja ugyan megszületett a végleges koalíciós álláspont, de azt öt koalíciós képviselő - az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek nevű frakció a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belül, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka - nem voltak hajlandóak támogatni.

A kormány azután hátrált meg, hogy Matovicék saját javaslattal a koalíciós indítványt is módosították. Miután a parlament - az ellenzék teljes támogatásával - elfogadta Igor Matovic képviselő tervezetét, hogy csak azok veszítsék el állampolgárságukat, akik lakhely nélkül kapnak állampolgárságot a másik államtól, a koalíció visszavonta saját indítványát.

Mindezek alapján tárgytalanná vált az államigazgatási törvény módosítása is, ami a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) feltétele volt a koalíciós állampolgársági törvénymódosítás támogatásához. Az ő feltételüket - kettős állampolgárok ne tölthessenek be bizonyos állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba - a koalíciós képviselők hajlandóak voltak támogatni. A KDH azonban a fejlemények következtében az államigazgatási törvény módosításának javaslatát szintén visszavonta.

A koalíciós javaslat lényege az volt, hogy a magyar állampolgársági törvény a Szlovák Köztársaságban nem lesz érvényes, illetve hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát, ahogy az a tavalyi, Robert Fico-féle szigorítás óta hatályos. Aki ennek alapján máris elveszítette szlovák állampolgárságát, az visszakapta volna azt.

A szerdán lezajlott rendkívüli indulatos vitában, illetve a kulisszák mögötti tárgyalásokban Bugár Béla, a Híd elnöke azt is meglebegtette: ha nem fogadják el az állampolgársági törvény módosítását, akkor a Híd a jövőben nem fogja tartani magát a koalíciós szerződéshez, s nem szavaz meg automatikusan minden koalíciós javaslatot.

Újabb módosító javaslat az állampolgársági törvény témájában fél év múlva nyújtható be. A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben.

Fico: Nagy szlovák győzelem született

"Nagy szlovák győzelemnek" minősítette Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, volt kormányfő, hogy csütörtökön a pozsonyi parlamentben sikerült megtorpedózni az állampolgársági törvényt módosító koalíciós indítvány elfogadását.

"Ami a parlamentben történt, az nagy siker, nem ellenzéki, hanem szlovák siker, mert úgy az ellenzék, mint a koalíció oldalán van egy képviselői csoport, amelynek érdeke, hogy gátat emeljen Orbán (Viktor) politikája elé" - jelentette ki Robert Fico.

Richard Sulik, a szlovák parlament elnöke (b) és Bugár Béla, a szlovákiai Híd magyar-szlovák polgári párt elnöke a pozsonyi parlamentben 2011. február 10-én
Pozsony, 2011. február 10. Richard SULÍK, a szlovák parlament elnöke (b) és BUGÁR Béla, a szlovákiai Híd magyar-szlovák polgári párt elnöke a pozsonyi parlamentben 2011. február 10-én. A szlovák kormánykoalíció ezen a napon visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével, miután a koalíció néhány képviselője megtorpedózta a jogszabály enyhítését. Újabb módosító javaslat az állampolgársági törvény témájában fél év múlva nyújtható be a pozsonyi törvényhozás elé. (MTI/TASR)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.