Kétszer annyi halott lehet Szíriában, mint azt eddig gondolták

A polgárháború kezdete óta kétszer annyian halhattak meg Szíriában, mint azt eddig az ENSZ feltételezte – derül ki egy szíriai kutatóközpont friss jelentéséből.

A Syrian Centre for Policy Research (SCPR) csütörtökön publikált jelentése szerint 470 ezer ember vesztette életét közvetve vagy közvetlenül a szíriai polgárháborúban, kétszer annyian, mint azt az ENSZ korábban megbecsülte. A The Guardian szerint a nemzetközi szervezet másfél éve nem közölt statisztikát, akkor 250 ezerre tették a halálos áldozatok számát.

A 470 ezer áldozat többsége, mintegy 400 ezer ember a harcok során vesztette életét, 70 ezren pedig a nem megfelelő egészségügyi ellátás, a gyógyszerek, az élelmiszer és a tiszta víz hiánya, valamint a lakóhelyük elvesztése miatt haltak meg. 

 „Nagyon alapos módszertan szerint végezzük a kutatásainkat, és biztosak vagyunk az általunk közölt adatok pontosságát illetően. A jövőben tovább fog nőni a háború közvetett áldozatainak a száma, bár a legtöbb civil szervezet és az ENSZ ezt figyelmen kívül hagyja" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Rabie Nasser, a közelmúltig Damaszkuszban működő SCPR munkatársa.

„A szíriai nemzeti vagyont, az infrastruktúrát és az ország intézményrendszerét szinte porig rombolta az öt éve tartó polgárháború... a gazdasági veszteség mintegy 255 milliárd dollárra tehető" – olvasható a jelentésben, amely a humanitárius katasztrófáról is friss adatokat publikál: 2011 márciusa óta a népesség 11,5 százaléka veszett oda vagy sérült meg. Mintegy 1,9 millióan sebesültek meg a harcokban, s a várható élettartam 70-ről 55,4 évre csökkent 2010 és 2015 között.

A helyzet várhatóan rosszabb lesz, hiszen újabb katasztrófa van kibontakozóban Aleppónál. A BBC a Nemzetközi Vöröskereszt adataira hivatkozva csütörtökön 50 ezer belső menekültről adott hírt, akik a közelmúltban hagyták el az észak-szíriai várost, miután erősödött a orosz légicsapásokkal megtámogatott kormányerők offenzívája. Szíria második legnagyobb városában évek óta harcolnak egymással Bassár el-Aszad szíriai elnök és az ellenzék csapatai.

Több ezren várakoznak a török határnál, ám csak keveseket engednek át. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint az emberek egyre rosszabb körülmények között próbálnak túlélni, éjszakánként rendkívül hideg van, nincs elég élelmiszer és víz. Törökország eddig több mint 2,5 millió menekültet fogadott be, s az ankarai vezetés szerint az ország egyre nehezebben birkózik meg a menekülthullámmal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.