Kétszázezren tiltakoztak a stadionépítések miatt

A rossz közszolgáltatások, a rendőri erőszak és a korrupció miatt tegnap kétszázezren tüntettek Brazília nagyvárosaiban. A két hete tartó demonstrációt eredetileg a tömegközlekedési díjak emelése váltotta ki.

A főleg a közösségi média felületein szerveződő tüntetések több mint fél tucat brazil nagyvárosban – például Sao Paulóban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban - megbénították a forgalmat, Brazíliavárosban pedig a tiltakozók még a nemzeti kongresszus épületére is felmásztak. A demonstrációk nagyrészt ünnepi hangulatban zajlottak, habár sor került erőszakos cselekményekre is: Rióban néhányan kövekkel dobálták meg a rendőröket, felgyújtottak egy parkoló autót, és megrongálták a parlament épületét is.

A tiltakozások közben a tüntetők brazil zászlókat lengettek, táncoltak és például azt skandálták, hogy „Az emberek felébredtek!”, „Elnézést a kellemetlenségét, Brazília változik!”.

Sao Paulóban délután 65 ezer, Belo Horizontéban pedig 20 ezer ember vonult az utcára, a legtöbben azonban Rióban voltak: itt a helyi rendőrség közlése szerint estére százezer fősre duzzadt a tüntetés.

Az elmúlt évtized gazdasági növekedése után ez az első alkalom, hogy a brazilok ilyen egységesen kérdőjelezik meg a fennálló rendet: a társadalom a Reuters szerint egyre nyugtalanabb a rendkívül zsúfolt tömegközlekedési eszközök, a gyengén teljesítő gazdaság, a magas infláció és az erőszakos bűncselekmények növekvő száma miatt.

Brazíliában éppen a hétvégén kezdődött a Konföderációs Kupa, amit a jövő évi labdarúgó világbajnokság főpróbájának tartanak. A brazil kormányzat azt reméli, hogy ezek az események, illetve a 2016-os nyári olimpia hozzájárul majd, hogy Brazíliát egy erősödő nagyhatalomként tudják bemutatni, akivel a globális színtéren is számolni kell. A sporteseményeken kívül Ferenc pápa júliusi látogatására is rengeteg kíváncsiskodót, körülbelül kétmillió embert várnak.

A tüntetőknek azonban éppen ezek, a Brazília kiválóságát is hangsúlyozó sportesemények nem tetszenek. A Konföderációs Kupát kihasználva adnak hangot aggodalmaiknak, melyek szerint a kormányzat rengeteg pénzt költ standionépítésekre, miközben a közszolgáltatások borzalmas állapotban vannak. Már a nyitómeccset sem tudták megrendezni botrány nélkül, a brazíliavárosi és a riói stadion előtt ugyanis a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

A Konföderációs Kupa nyitóünnepségén kifütyült Dilma Rousseff elnöknek nem jött éppen jókor a tiltakozási hullám, jövőre ugyanis választást tartanak Brazíliában, ahol valószínűleg Rousseff is indul majd. Ugyan még mindig népszerű – főleg az alacsony jövedelműek között -, az utóbbi hetekben azonban jelentősen csökkent a támogatottsága, először azóta, hogy elfoglalta az elnöki széket.

A fiatal nőként a baloldali gerillák közé tartozó elnök szerint egyébként a tiltakozások teljesen törvényesek, a békés tüntetés ugyanis a demokrácia része, ráadásul hozzátartozik a fiatalsághoz.

A demonstráció sorozat eredetileg Sao Paulóban kezdődött két hete a tömegközlekedési díjak emelése miatt. A tiltakozási hullám azonban átterjedt más városokra is. Többen kritizálták a rendőrséget a brutális eszközök bevetése miatt: csütörtökön Sao Paulóban például gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták meg feloszlatni a tömeget. Az incidensben százan sérültek meg, közülük 15 újságíró, akik közül páran azt állították, hogy direkt őket célozták a rendőrök. Sao Paulo állam kormányzója, Geraldo Alckmin először bajkeverőknek és vandáloknak nevezte a tüntetőket, később azonban engedélyezte a hétfői tüntetés megtartását, és megparancsolta a rendőröknek, hogy ne használjanak gumilövedéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.