A szíriai ellenzék Moszkvára és Pekingre mutogat

Oroszország és Kína szombaton megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai rendszert elítélő határozat-tervezetet. A szír ellenzék szerint ezzel szabad kezet adtak a gyilkolásra. Hillary Clinton eközben arra szólított fel: a nyugati országok fogjanak össze Szíriáért.

- Oroszország és Kína valójában engedélyt adott a szíriai kormánynak arra, hogy gyilkoljon – mondta az egyik ellenzéki aktivista, miután a két vétóhatalom megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a damaszkuszi rezsimet elítélő amerikai, arab és európai közös határozat-tervezetet, írja a BBC. Az ellenzéki ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) nyilatkozatában a döntés miatt elítélte Moszkvát és Pekinget. Ezzel szerintük a két kormány is felelőssé tehető a gyilkosságokért és a népirtásért, hiszen vétójukkal a szíriai rezsim büntetlenül gyilkolhat tovább.

Az angol külügyminiszter, William Hague szerint is nagy hiba volt a határozat elutasítása, mivel ezzel a két állam hátat fordított az arab világnak. Az amerikai ENSZ-nagykövet, Susan Rice is felháborodott a döntésen, Tunézia pedig felszólította az arab államokat, hogy szakítsák meg a diplomáciai kapcsolataikat Damaszkusszal.

Gennady Gatilov orosz külügyminiszter-helyettes Twitter-oldalán védte meg Moszkva álláspontját, szerinte az ENSZ határozat-tervezetének megfogalmazói nem is akartak erőfeszítést tenni a konszenzus érdekében. A kínai hírügynökség, a Xinhua szerint Peking azzal indokolta a vétót, hogy a két országnak több időre és türelemre lenne szükség a válság megoldásához. 

Az amerikai külügyminiszter vasárnap Szófiában az Aszad-rezsim elleni összefogásra szólított fel. A politikus szerint a nemzetközi közösségnek ugyanis kötelessége megállítani a Szíriában zajló vérontást és elősegíteni egy olyan politikai átmenetet, amelynek során az államfő távozik tisztségéből. - Ami tegnap az Egyesült Nemzetek Szervezetében történt, az paródia - fogalmazott az amerikai külügyminiszter. - A Biztonsági Tanács semlegesítése miatt meg kell dupláznunk az ENSZ-en kívüli erőfeszítéseinket azokkal a szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt, akik támogatják a szíriai népnek egy jobb jövőre vonatkozó jogát.

Mindeközben a vérengzések tovább folynak. A rendszer elleni felkelés kezdete óta a szombati nap volt az egyik legvéresebb. A felkelő csapatok és ellenzéki aktivisták szerint a szíriai rezsim péntek este támadást indított Homsz városa ellen, egyes források szerint a civil áldozatok száma eléri a kétszázat.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.