Ketrecben tartották és halálra éheztették a menekülteket

A maláj hatóságok elkezdték kiföldelni a Malajzia északi, Thaifölddel szomszédos Perlis tartományában talált tömegsírokat. Feltételezik, hogy a dzsungelbeli táborokban fogva tartott menekültekért az embercsempészek váltságdíjat követeltek. Akik éhen haltak, azokat tömegsírokba temették.

Zahid Hamini belügyminiszter még a hétvégén közölte, a tömegsírokra 17, korábban az embercsempészek által használt tábor mellett bukkantak. A táborokat nemrégiben hagyhatták el, miután Thaiföld déli részén, Songkhla tartományban a thai hatóságok lecsaptak az embercsempészekre – írja a BBC.

Szemtanúk szerint a thai határhoz közeli táborokban embertelen körülmények közt tartották fogva a jobb élet reményében útnak induló, főleg rohingya kisebbséghez tartozó mianmari és bangladesi menekülteket. Több fából és szögesdrótból eszkábált ketrecet találtak, Khalid Abu Bakar maláj rendőrfőnök azt mondta, az embercsempészek valószínűleg meg is kínozták az áldozatokat. „Sokkolt a kegyetlenség nyoma” – jegyezte meg.

S miközben a tömegsírokat feltárják, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint jelen pillanatban is közel háromezren hánykolódnak a tengeren. Az indonéz hatóságok elkezdték már a több ezer menekült felkutatását és mentését, múlt héten pedig Malajzia és Indonézia bejelentette, hogy felhagy a menekültekkel teli hajók visszafordításával, és ideiglenesen befogadják az embereket.

Az egyik ketrec, amelyben fogva tartották az embercsempészek foglyaikat
Damir Sagolj / Reuters

Thaiföld menedéket ugyan nem biztosít, de ígéretet tett arra, hogy nem űzi vissza a nyílt vízre az illegális bevándorlókat szállító hajókat. Prayuth Chanocha thai miniszterelnök a nemzetközi nyomásnak eleget téve kijelentette, hogy létrehoznak egy haditengerészeti bázist a menekültek megmentése érdekében. Mint mondta, egy hadihajó helikopterekkel a fedélzetén élelmet és orvosi segítséget nyújt majd az Andamán-tengeren hánykolódó menekülteknek. A súlyos sérülteket a szárazföldön látják el, ám aki partot ér, annak szembe kell néznie azzal, hogy a hatóságok illegális bevándorlóknak tekintik őket.

„Ételt és tiszta ruhát adhatunk, de aztán nincs mit tenni, értesíteni kell a rendőrséget”

A thai határnál fekvő Wang Kelian településen élők időről időre találkoztak borzasztó állapotban lévő menekültekkel, de fogalmuk sem volt arról, hogy nem messze a városkától, a dzsungel mélyén lévő táborokból szöktek meg. Azt hitték, Thaiföldről érkeztek a Malajzia északi részén fekvő községbe.

„Az egyikőjük megkérdezte tőlem: ez Malajzia? Aztán a másik irányba mutatott, és azt mondta „Thaiföld”, és rázta a fejét, jelezve, nem akar oda menni” – idézi a Guardian az egyik helyi lakost. Mint mondja, több történetet is hallott arról, hogyan kóvályognak be a településre a szerencsétlen emberek. „Ez igazán szomorú. Halljuk ezeket a történeteket, és nem tudunk mit tenni. Csak ételt és tiszta ruhát adhatunk, de értesítenünk kell a rendőrséget, és aztán elviszik őket” – mondja egy másik, neve elhallgatását kérő nő.

Hogy a hatóságok miért nem léptek fel korábban az emberkereskedők táborai ellen, nem tudni. Azt elismerik, hogy tudtak a létezésükről, ám szemet hunytak felette. Hétfőn Khalid Abu Bakar azt ígérte, a jövőben keményen fellépnek a kegyetlen embercsempészek ellen. Pedig a probléma nem új keletű, az biztos. 2009-ben az Egyesült Államok Szenátusában bemutattak egy jelentést az emberkereskedelem és a rabszolgaság térségben való megjelenéséről, mely szerint több ezer burmai migráns vált az emberkereskedők áldozatává, és felmerült az is, hogy a maláj és a thaiföldi hatóságok is szerepet játszottak a menekültek kizsákmányolásában.

Mahyuddin Ahmad, Wang Kelian egyik lakója azt mondja, az elmúlt két évben rendszeresen találkozott menekültekkel a településen, ám az utóbbi időben számuk meredeken nőtt. „Elég szokványos ez itt, és nem is gyanítottunk semmit, azt hittük, Thaiföldről jöttek. Épp ezért igazán sokkolt, amikor hallottuk, hogy a rendőrség tömegsírokat és táborokat talált a dzsungelben” – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.