Kétkedő volt a tálibok foglya

Korábban csak filmekben láttunk ilyet: tálib fegyveresek vigyáznak egy fehér, hagyományos afgán öltözetet viselő amerikaira. Közben Black Hawk helikopterek jelennek meg, az egyik leszáll, hatalmas porfelhőt kavarva. Két, az arcát eltakaró fegyveres odavezeti az amerikai foglyot, miközben botra kötött fehér rongyot lengetnek. Egyikük kezet fog az egyik érkező katonával. A fogoly átadása gyorsan megtörténik, a helikopterek pedig elrepülnek, az egyiknek a fedélzetén az öt éve tálib fogságba került, 28 éves Bowe Bergdahl őrmesterrel. A fogoly átadásáról készített videót a tálibok készítették és ők is hozták nyilvánosságra. A végén az a mondat hallható: „Vissza ne gyere Afganisztánba!”

A filmkockán Bergdahl egy tálib harcos kíséretében vár a szabadító helikopterre
A filmkockán Bergdahl egy tálib harcos kíséretében vár a szabadító helikopterre
Puzzlepix / AP

A múlt hét végi fogolyátadás után Bergdahlt egy Németországban található amerikai kórházban kezelik. Mindeközben hazájában egyre nagyobb botrány kerekedik a kiszabadítása miatt. A politikai konfliktusnak egyik oka az, hogy a katari közvetítéssel létrejött egyezség másik oldala az volt: öt guantánamói fogoly szabadon távozhat.

Az amerikai kormány szerint ez ugyan veszélyt jelent az ország biztonságára, de azzal nyugtatja a közvéleményt és az elsősorban republikánus kritikusokat, hogy egy éven át Katarban kell maradniuk, ahol szoros megfigyelés alatt lesznek. De saját pártjának tagjai között is volt olyan, aki támadta Barack Obama döntését. Egy törvény szerint ugyanis bármely guantánamói fogoly szabadon bocsátása előtt 30 nappal értesíteni kell a kongresszust. Az elnök közeli tanácsadói nem győzték hívogatni a demokrata és republikánus vezetőket, bocsánatot kérve, és azt magyarázva: erre nem volt idő, gyorsan kellett dönteni, mivel minden információ arra utalt, hogy veszélyben lehet a fogoly élete. Az elnök azt is közölte, Amerika soha nem hagyja hátra embereit.

Ám a kiszabadítás körülményei mellett Bowe Bergdahl személye is vita tárgya. Nem világos ugyanis, hogyan került fogságba. A legtöbb beszámoló szerint 2009-ben fegyverét hátrahagyva, egy iránytűvel, egy palack vízzel és egy fényképezőgéppel „felszerelkezve” hagyta el őrhelyét, s indult az afgán hegyekbe.

Az amerikai hadseregben nem vádolják semmivel, egykori katonatársai között azonban vannak, akik dezertőrnek tartják. Sőt közülük néhányan amerikai hírtelevíziókban nyíltan azzal vádolják, hogy miatta halt meg hat amerikai katona. Úgy vélik, nagyon nagy erőket emésztett fel akkoriban Bergdahl keresése, emiatt az amerikai csapatok kitettebbek voltak a támadásoknak. Ám a The New York Times a Bradley Manning által nyilvánosságra hozott afgán harctéri jelentéseket megvizsgálva úgy látja: konkrétan nehéz lenne az említett hat, a 2009-ben különösen veszélyes Paktika tartományban történt halálesetet kapcsolatba hozni Bergdahl keresésével.

Egy idahói, mindentől elzárt farmon, vallásos családban felnőtt őrmester a sajtóbeszámolók szerint különös egyéniség. Szülei nem adták iskolába. Már gyerekkorában Szent Ágoston és Aquinói Szent Tamás írásait olvasta. Később egy barátnője hatására balettozni kezdett, eljátszotta a Diótörő főszerepét is. Ugyanezen kapcsolat vonzotta a buddhizmus felé is. A Reutersnek nyilatkozó ismerősei könyvmolynak tartják, aki emellett sportos alkat és szeret túrázni is. Húszévesen be akart állni a francia idegenlégióba, de nem vették fel. Később hazatért az idahói Haileybe, ahol fűnyírásból és egyéb alkalmi munkákból élt, majd egy kávézóban kapott állást. Végül úgy döntött, hogy beáll a hadseregbe, mert „segíteni akar az afgán népen.” Szülővárosában most hősként ünneplik.

Katonatársai közül is kilógott: esténként nem sörözött és „bandázott”, hanem filozófiai műveket, például Kantot olvasott, illetve arab és pastu nyelven tanult. Hazaküldött leveleiből, illetve katonatársai visszaemlékezéseiből kiderül, hogy nagyon hamar kiábrándult Amerika afganisztáni szerepvállalásából. Csalódott a hadseregben, állítólag folyton a hegyeket kémlelte és azt kérdezte: ha átkel rajtuk, vajon eljut Kínába? Az NBC szerint édesapja az eltűnése előtt egy e-mailben azt írta neki, hogy hallgasson a lelkiismeretére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.