Kétértelműen szól a kétfejű sas

Szeretne indulni, de nem mondja, hogy meg is teszi. Pártot is vezetne, de nem mondja meg, melyiket. Dmitrij Medvegyev orosz elnök továbbra is kitér az egyértelmű válaszok elől, alig kilenc hónappal az elnökválasztások előtt, ami a hasonlóan kétértelmű Vlagyimir Putyin kormányfő erős pozícióira utal.

Szőnyeg alatt birkózik ugyan Medvegyev és Putyin, a nyilvánosság előtt azonban a politikai tandem csaknem zavartalanul gurul. Medvegyev legfeljebb közvetett kritikát enged meg magának az oroszországi politikai, gazdasági helyzettel kapcsolatban, majd hozzáteszi, hogy a most megváltoztatandó szabályok Putyin elnöksége alatt helyesek voltak.

Ahogy közeledik az év végi parlamenti és a jövő tavaszi elnökválasztás Oroszországban, úgy válik egyre égetőbbé a kérdés, hogyan is látja jövőjét a politikai tandem két hajtója, Vlagyimir Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev elnök. Putyin hasonlóan rejti fátyol mögé terveit, mint tette nyolc éves elnöksége végén, a 2008 márciusi elnökválasztásokig: akkor az sem tűnt kizártnak, hogy alkotmánymódosítás révén harmadszor is indul az elnöki posztért. Végül azonban kiállt Medvegyev elnökjelöltsége mellett. Az új elnök most hasonlóan titokzatos, igaz, ebben már inkább óvatos egyensúlyozását vagy egyenesen Putyinnal szemben érzett erőtlenségét véli felfedezni a sajtó.

Miután Putyin váratlanul bedobta egy új politikai formáció – de hangsúlyozottan nem párt – létrehozásának ötletét – amely Összoroszországi Népfront néven (OGF) a kormányfő által vezetett Egységes Oroszország (JeR) párt fölötti szervezet lesz a decemberi választásokra – világossá vált, hogy Putyin nem a végleges visszavonulásra készül. A sajtó így Medvegyev pártvezetői ambicióira is rákérdezett. Medvegyev azonban csak annyit árult el a Moszkovszkije Novosztyi szerkesztőségében tett látogatásán, hogy elképzelhetőnek tartaná egyszer egy párt irányítását. Hogy melyikét, azt nem mondta meg.

A sajtó azonnal az Igaz Ügy (Pravoje Gyelo) pártra gondolt. Kétségtelen, hogy a parlamenten kívüli – az egykor befolyásos liberális Jobboldali Erők Szövetségéből és a korábban is "Kreml-projektnek" tekintett Polgári Erőből összeállt párt – az elnökhöz közeli platformon áll. Korábban a párt azt is kijelentette, hogy kész az államfő által javasolt elnököt is megválasztani a párt élére. Ez vélhetően szombaton be is következik, miután az ország egyik leggazdagabb embere, a 14 milliárd dolláros vagyon felett rendelkező Mihail Prohorov "bejelentkezett" a párt vezetésére. A Medvegyevhez közelállónak tekintett – bár ettől még nem feltétlenül Putyintól "távolálló" – nagyvállalkozó tett már olyan kijelentést, amely jelezte: olyan elképzelései vannak az országról, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a "putyini" valósággal.

Ilyen a Jukosz olajvállalat egykori tulajdonosa elleni pert illető nyilatkozat. Prohorov rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a Mihail Hodorkovszkijéhoz hasonló ítéletek születhetnek Oroszországban. (Tette ezt az után, hogy a 2005-ben sikkasztásért nyolc évre, majd tavaly hasonló ügyben 16 évre elítélt vállalkozót még a második ítélet előtt Putyin letolvajozta és közvetve legyilkosozta egy egyenes adásban. Mindkét ítélet 2003-tól számítja a büntetést.)

Prohorov tervei szerint az Igaz Ügy átfazonírozása és átnevezése után – az utóbbinak az Onekszim befektetési alap, valamint az NBA-ben szereplő New Jersey Nets kosárcsapat több mint két méteres tulajdonosa rendkívüli jelentőséget tulajdonít – a párt akár a parlamentbe is bejuthat. Ide jelenleg csak a kétharmadot birtokló putyini JeR, a fogyatkozó, de még kirobbanthatatlan Orosz Kommunista Párt (KPRF), a populista Vlagyiir Zsirinovszkij által vezetett, csak neve szerint Liberális Demokrata Párt (LDPR), valamint a Kreml "neveltjének" tekintett, a KPRF ellensúlyozására létrejött, ám a reményeket be nem váltó Méltányos Oroszország (SZR) fért be. A liberális pártok végleg kiszorultak, főként a választási törvény módosítása, a pártok bejegyzésének szigorítása és a három százalékos parlamenti küszöb hét százalékra való emelése után.

Ez utóbbit Medvegyev kész megváltoztatni. – Először öt százalékra, de ha túl magasnak bizonyul, akkor levisszük háromra – jelentette ki az elnök. Ezzel azonban kevéssé veszélyezteti az OGF-fel egyelőre zavarosan feltupírozott JeR jelenleg is birtokolt kétharmadát, miután ezek a változtatások csak a mostani választások után lépnének életbe, ami ismét csak megerősítette a Medvegyevről alkotott kép legfontosabb vonását: úgy kritizál és úgy ígér változtatásokat, hogy azok ne keresztezzék látványosan Putyin érdekeit.

Kit takar Medvegyev?
Kit takar Medvegyev?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.