Két tárgyalás között egy bombázás

Hiába a béketárgyalások a kolumbiai vezetés és a FARC gerillái között: a kolumbiai hadsereg húsz felkelőt likvidált a szélsőbalos lázadók bázisának bombázásakor.

A legnagyobb katonai akcióját hajtotta végre a kolumbiai hadsereg a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) ellen azóta, hogy a kormány októberben tárgyalásokat kezdett a szélsőbaloldali gerillahadsereggel az országban fél évszázada tartó harcok lezárásáról.

A támadásra azután került sor, hogy a FARC tűzszünetet hirdetett novembertől január 20-ig. Az államfő ugyanakkor elutasítja a tűzszünetet, amíg nem születik megegyezés a Norvégiában indult, majd Kubában folytatódott tárgyalásokon a felkelők és az állam között. A tárgyalások célja, hogy a FARC fokozatosan letegye a fegyvert, és pártként integrálódjon az ország politikai életébe. – Ez már inkább hónapok, mint évek kérdése – fogalmazott óvatos optimizmussal Juan Manuel Santos elnök. Legutóbb 10 évvel ezelőtt szakadtak meg a tárgyalások, amelyek kudarcával a kormány a FARC-ot vádolta, mert a mozgalom állítólag fegyverkezésbe kezdett a demilitarizált területeken.

A fél évszázados konfliktus becslések szerint 600 ezer ember életét követelte, és milliókat kényszerített otthonaik elhagyására. A FARC-ot azonban most jobban sürgeti a helyzet a megállapodásra, mint tíz évvel ezelőtt: akkoriban mintegy 16 ezer katonája állt fegyverben, mára számuk nyolcezerre csökkent.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.