Két széken ül a szlovák külügyminiszter

Nem egyeztek meg az utódjáról, így március végéig boszniai EU-főmegbízott is marad az új szlovák külügyminiszter. Miroslav Lajcák egy ideig Szarajevóból irányítja a szlovák diplomáciát.

Hétfői kinevezése után azonnal visszutazott Szarajevóba Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki egyelőre még az Európai Unió Bosznia-Herecegovináért felelős főmegbízottja is.

Szarajevó, 2009. január 26.
2009. január 23-án egy szarajevói sajtóértekezleten készített kép Miroslav LAJCÁK szlovák diplomatáról, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjáról, akit 2009. január 26-án kineveztek Szlovákia külügyminiszterévé. Elő
Szarajevó, 2009. január 26. 2009. január 23-án egy szarajevói sajtóértekezleten készített kép Miroslav LAJCÁK szlovák diplomatáról, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjáról, akit 2009. január 26-án kineveztek Szlovákia külügyminiszterévé. Elő

- Február hatodikáig ott elvégzem a legszükségesebb teendőket, s az ottani tisztségemet valószínűleg március végéig töltöm be, de ez nem mehet pozsonyi feladataim rovására - nyilatkozta. Elmondta azt is, hogy első külföldi útja a szlovák diplomácia hagyományainak megfelelően Prágába vezet majd.

- Mielőbb szeretném felvenni a kapcsolatot magyar kollégámmal, Göncz Kingával is, mert lényegesen több az olyan téma és terület, amely összeköt bennünket. Már csak ezért sem kellene teret adnunk és olyasmikre összpontosítanunk, amikben különbözünk - tette hozzá. Robert Fico kérésének eleget téve jelenlegi elsőrendű feladatának mindazonáltal a gazdasági és a pénzügyi válsággal kapcsolatos tennivalókat tartja.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Külpolitikai Társaság tagja, a pozsonyi Új Szónak nyilatkozva kifejtette, hogy valószínűleg sokáig kellett győzködnie Robert Ficónak Miroslav Lajcákot, hogy vállalja el a külügyéri posztot, ezért állt fel a tervezettnél két héttel később Ján Kubis eddigi fődiplomata. A szlovák-magyar politikai kapcsolatok terén a pozsonyi szakember azt várja, hogy felpörögjön a szlovák-magyar vegyesbizottságok tevékenysége, vagyis a két ország alapszerződésében rögzített mechanizmusok normálisan kezdjenek működni, mert azok jelenleg be vannak fagyva, mondta Petőcz. Az alapszerződés nagy része emiatt nem teljesül - bár ez igy volt Mikulás Dzurinda kormányának idején is.

Ezért "elképzelhető, hogy a jelenlegi helyzetben ilyen elmozdulást irreális elvárni" - mondta Petőcz.

Marián Lesko szlovák publicista  a pozsonyi Sme keddi számában azt írja: nem tesz jót a szlovák diplomácia hírnevének, hogy Miroslav Lajcák akkor vállalt hazai megbízatást, amikor fontos külföldi misszióját még nem fejezte be. - Ugyanis ma még nem tudni, mikorra sikerül az unió, továbbá az Egyesült Államok és Oroszország illetékeseinek megegyezni az utódjában. Addig akár veszélybe kerülhetnek azok az eredmények is, amelyeket a távozó szlovák diplomata Szarajevóban az elmúlt másfél év során kemény munkával elért - mutat rá a neves szlovák publicista.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.