Két rakéta csapódott be Libanon fővárosában

Kilenc ember sérült meg, a bejrúti támadást valószínűleg megtorlásul hajtották végre a szélsőséges síita szervezet, a Hezbollah vezetőjének Aszad-párti kiállása miatt.

Két rakéta csapódott be vasárnap reggel Libanoni fővárosában, Bejrútban, a szélsőséges síita szervezet, a Hezbollah ellenőrzése alatt álló déli városrészben. Az egyik rakéta egy forgalmas kereszteződés mellett egy autószalont talált el, itt négyen sebesültek meg. A másik az autószalontól 300 méterre egy lakóházban csapódott be, itt öten sérültet vittek kórházba. Az AFP francia hírügynökség az egyik helyszíni forrására hivatkozva azt írta, két Grad típusú rakétáról van szó, aminek kapcsán Marvan Sarbel belügyminiszter egyelőre csak annyit mondott, az öt kilométeres hatótávolságú rakétákat északkeletről lőtték ki. Egy névtelenséget kérő biztonsági tisztségviselő a Reutersnek elárulta, hogy a kilövés helyszínén a libanoni hadsereg egy harmadik rakétát is talált, de ezt nem sikerült kilőni.

Arról, hogy Bejrútra ki támadott, egyelőre nincsenek információk, de a két rakéta megfigyelők és minden valószínűség szerint Haszan Naszrallah sejknek, a Hezbollah vezetőjének a tegnapi beszédére volt válasz. Naszrallah szombaton ismerte el hivatalosan, hogy a szervezete több hónapja fegyverrel harcol a szomszéd Szíriában Basár el-Aszad elnök oldalán, és végig kitart mellette, amíg a polgárháború csak tart. A szír felkelők egységei az elmúlt hetekben a Hezbollah több tagjával is végeztek a különféle összetűzések során.

A Szíriában zajló erőszak egyre inkább átterjed Libanonra is, amelyet Szíriához hasonlóan felekezeti alapon oszt meg a konfliktus: a síiták az alavita többségű damaszkuszi rezsimet, a szunniták a többnyire szunnita Aszad-ellenes felkelőket támogatják.  Tripoliban Libanon egyik északi városában az elmúlt hat nap alatt huszonöten vesztették életüket a helyi szunniták és a síiták között kitört villongásokban.

Az Aszad-rezsimnek két nagy regionális támogatója van, az egyik a síita Irán, a másik a Hezbollah, amely a teheráni vezetés támogatásával harcol Izrael ellen, Libanonban pedig sokhelyütt – a vasárnapi támadás két helyszínén, Mar Mikhael és Chiyah negyedben is – közigazgatási feladatokat is ellát.

Maga Naszrallah szombaton azt mondta, Libanont és Szíriát több tízezer szunnita szélsőséges fenyegeti, akik az Egyesült Államok elképzelései szerint Izrael érdekeit képviselik a régióban. „Nem számítunk senkire ebben a harcban... vállaljuk a felelősséget és vállaljuk az áldozatokat is” – fogalmazott a Libanonban hatalmas kivetítőkön sugárzott megszólalásakor a Hezbollah vezére. A beszédre Szaad Hariri volt libanoni miniszterelnök, a szunnita Március 14. Mozgalom elnöke úgy reagált: amit a Hezbollah csinál, az politikai és katonai öngyilkosság.

Libanonban sokan félnek, hogy a polgárháború és az erőszak, átterjed Szíriából; a vasárnapi támadás miatt a felelősséget „szabotőrökre” hárító Sarbel azt mondta, reméli, hogy ami Szíriában történik, nem fog megtörténni Libanonban is. A félelemnek van oka; a szíriai ellenzéki katonai erők egyik parancsnoka, Abdul-Dzsabbar al-Akidi ezredes a héten nyíltan támadással fenyegette meg Bejrútot a Hezbollah beavatkozása miatt. Szíriában a legnagyobb harc most a két ország határán fekvő stratégiai jelentőségű városért, Kuszajrért folyik, ahol a Hezbollahnak több fegyverese harcol a kormányerők oldalán.

Helyiek az egyik rakéta becsapódáásnaka a helyszínén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.