Két pápa egy Vatikánban

Ferenc szombaton éppen bíborosokat szentelt fel, amikor a ceremónián megjelent elődje, a XVI. Benedek néven tavalyig regnáló Josef Ratzinger is.

Ez volt a visszavonult XVI. Benedek első hivatalos megjelenése a nyilvánosság előtt tavalyi lemondása óta – írja az eseményről a Süddeutsche Zeitung. A jelenlegi és az egykori katolikus egyházfő öleléssel köszöntötte egymást.

Ferenc szombaton 19 bíborost szentelt fel. Közülük 16-an fiatalabbak nyolcvanévesnél, vagyis jogosultak pápát választani. (A pápaválasztó konklávén nyolcvanévesnél idősebb bíboros nem vehet részt.) A most felszenteltek többsége fejlődő vagy szegény országból – Elefántcsontpartról, Haitiről, Burkina Fasóból – származik. Legidősebbjük a most 98 éves Loris Capovilla, XXIII. János pápa egykori titkára, ám ő egészségügyi okokból már nem tudott elutazni a Vatikánba. Neki pápai követ adja át az öltözetet.

Ferenc felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy legyenek bátrak, tegyenek meg mindent a szenvedőkért és a békéért. Elmondta, hogy külön is imádkozott a békéért – nyilván az ukrán, a szíriai és közép-afrikai helyzetre utalva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.