Két nő, egy pártviszály

Ségolène Royal és Martine Aubry hatalmi vetélkedése a Francia Szocialista Párt elnöki tisztéért a centristáknak kedvez. Nicolas Sarkozy már az állami beavatkozás apostolának szerepében tetszeleghet.

Öngyilkos párt – ez áll hatalmas betűkkel a Libération címlapján, miközben a Francia Szocialista Párt központjában a fellebbviteli bizottság vizsgálja a főtitkár-választással kapcsolatos csalásokról és technikai hibákról összeállított dossziékat. Ez annál is sürgetőbb, mert a két egymással szemben álló tábor képviselői feljelentéssel fenyegetik egymást a 42 szavatos Aubry-győzelem kihirdetése után. A végső(?) döntés kedd estére várható.

A francia szocialisták belső harcának alapvető tétje az, hogy ki legyen a párt államfőjelöltje 2012-ben. A tavalyi elnökválasztáson a vezetők jelentős része által megvetett, de a tagok körében nagyon népszerű Ségolène Royal ugyan alulmaradt Nicolas Sarkozyvel szemben, de azt elérte, hogy megkerülhetetlenné váljon a párt irányításában.

Rugalmas, a demagógiát sem nélkülöző politikai irányvonalának elfogadtatását kiváló kommunikációs és szervezőkészségével is erősítette, elérve, hogy 20 euróért bárki gyorsan, akár az internet segítségével is beléphetett a pártba és szavazhatott a jelöltekről. A párt régi, a különböző klánokat domináló vezetői ezért a főtitkár-választás utolsó fordulója előtt korábbi, alapvető politikai vitáikat  – példa erre az Európai Unió jövője – félresöpörve összefogtak ellene és Martine Aubry lille-i polgármester személyében közös jelöltet indítottak.

Úgy tűnik, sikerrel, még akkor is, ha a két politikus közötti szavazat-különbség minimális. Az igazi problémát az mutatja, hogy a kampányban szó sem esett politikai programokról és a jelöltek álkérdésekben nyilvánítottak véleményt. Így került előtérbe a szövetségi politika, és ezen belül is a viszony a centrummal: Royal  szerint csak a teljes Sarkozy-ellenes spektrum összefogásával lehet győzni 2012-ben, míg Aubry elzárkózott ettől – miután a legutóbbi helyhatósági választásokon megkötötte a maga szövetségét a Modem párttal.

Nehezíti a baloldal helyzetét, hogy Sarkozy a gazdasági világválság hatására egy hirtelen fordulattal az állami beavatkozás apostolává változott, ezzel kihúzta a legfontosabb adut a szocialisták paklijából. A politikai elemzők szerint a szocialisták várhatóan hosszan tartó belviszályából mind a François Bayrou vezette Modem, mind az új antikapitalista párt létrehozására készülő szélsőbaloldali Olivier Besancenot profitálhat a következő elnökválasztáson.

 

Párizs

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.