Két éven belül szabadulhat Hodorkovszkij

Tizenháromról tizenegy évre csökkentette a volt olajmágnás börtönbüntetését az orosz bíróság.

A Kreml bírálói közé tartozó - több nemzetközi szervezet által politikai fogolynak tekintett - Hodorkovszkij így 2014 októberében szabadulhat - jelentette a Hirado.hu hírportál. A büntetés csökkentése - amelyet Vlagyimir Vegyernyikov orosz államügyész kezdeményezett - a büntetőtörvénykönyv módosítása miatt vált szükségessé. A törvény most a korábbinál enyhébben bünteti a pénzmosást, amely az elítéltnek felrótt vádak közé tartozott.

A Yukos olajvállalat főrészvényesét, valamint üzlettársát, Platon Lebegyevet 2003-ban tartóztatták le és 2005-ben ítélték el csalásért, adófizetés elkerüléséért, majd - egy újabb ítéletben - 2010-ben lopásért és pénzmosásért. Első fokon összesen 14-14 évet kaptak, de ezt 2011 májusában 13 évre mérsékelték őrizetbe vételüktől számítva. A jelentések szerint a bíróság csütörtökön ismét felülvizsgálta a Lebegyevre vonatkozó ítéletet is. Ennek értelmében az ő büntetése is 11 évre módosul, és - ha a mostani döntést másodfokon is helybenhagyják - 2014 júliusában ő is elhagyhatja börtönét.

Lebegyev esetében a bírák a btk-módosítás óta már két ízben ítélkeztek csökkentésről (egyszer három év négy hónaposról, egyszer pedig háromévesről), de azokat a döntéseket magasabb fokon mindkétszer elutasították, és új eljárásra szólították fel az elsőfokú testületet.

A milliárdos ítélete megsemmisítéséért küzd 

Hodorkovszkij, aki egy időben Oroszország leggazdagabb embere volt, védői útján úgy nyilatkozott, hogy fellebbez az ítélet ellen. Vagyim Kljuvgant ügyvéd az AFP hírügynökségnek elmondta: folytatják a harcot, mert szeretnék elérni, hogy a 2010-es ítéletet teljes egészében semmisítsék meg. A jelenleg 49 éves olajmágnás annak idején azzal érvelt, hogy olyan üzleti gyakorlatra hivatkozva perelték be, amelyek törvényesek, és széles körben alkalmazzák is azokat.

Hodorkovszkij a börtönben
Hodorkovszkij a börtönben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.