Két év után, de Polanski átvette az életműdíjat

Roman Polanski végre átvehette az életműdíjat a zürichi filmfesztiválon – éppen két évvel azután, hogy ugyanitt letartóztatták. „Mit mondjak? Jobb későn, mint soha” - mondta a világhírű filmrendező, miközben a közönség állva ünnepelte.

Polanski 2009-ben épp útban volt a fesztiválra, amikor a svájci rendőrség az Interpol körözésére hivatkozva  a repülőtéren letartóztatta. Polanskit azzal vádolták, hogy 1977-ben kábítószerrel és alkohollal elkábított egy 13 éves lányt  és megerőszakolta Jack Nicholson hollywoodi házában. Polanski akkor 44 éves volt. A filmrendező az amerikai bíróság előtt annak idején elismerte, hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, ám a többi vádat tagadta. El is ítélték, 42 napot amerikai börtönben töltött, majd elhagyta az Egyesült Államokat, amikor olyan hírek láttak napvilágot, hogy a bíró hosszú évekre rács mögé akarja dugni.

Soha többé nem tért vissza a tengerentúlra, így 2003-ban az Oscar-díjat sem tudta átvenni A zongorista című filmjéért.  Lengyel-francia kettős állampolgárként Franciaországban élt.

A filmes és művészvilág is megdöbbenéssel fogadta, amikor 2009-ben a svájci rendőrség az amerikaiak kérésére letartóztatta. Polanski megjárta a svájci börtönt, majd hónapokat töltött házi őrizetben, egy gstaad-i luxusvillában. A kiadatást azonban sikerült elkerülnie, végül visszaengedték Franciaországba.  

Az Interpol körözés azonban továbbra is érvényben van ellene, a velencei filmfesztiválra például azért nem utazott el, mert az olasz hatóságok híresek arról, hogy szorosan együttműködnek az amerikaiakkal. A franciák –ezzel ellentétben – jellemzően nem adják ki saját állampolgáraikat. Polanski most szabadon mozoghat Svájc és lakhelye, Franciaország között.

Zürichi beszédében külön köszönetet mondott a börtön személyzetének (Ez nem vicc! –hangoztatta), és a zürichi fegyintézet igazgatójának, hogy megpróbálták elviselhetővé tenni a ott-tartózkodását. „Mindig szívesen jövök Svájcba” - hangoztatta.

A házi őrizetet egyébként arra használta, hogy dokumentumfilmet forgasson, amelyben nyilvánosan is  bocsánatot kér akkori áldozatától, Samantha Geimertől. – Kétszeres áldozat. Nemcsak az enyém, hanem a kíméletlen sajtóé is – mondja róla.

Polanski a pódiumon. Jobb későn, mint soha
Festival Director Nadia Schildknecht (L) welcomes Director Roman Polanski to receive his lifetime achievement award at the Zurich Film Festival, September 27, 2011. Polanski collected the award from the Zurich Film Festival intended for him in 2009, when he was arrested en route to the ceremony on charges related to a sex crime more than 30 years ago, organisers said on Thursday. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.