Két ETA-tagot vett őrizetbe a spanyol rendőrség

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet két tagját fogta el szombaton a spanyol rendőrség.

Az északnyugat-spanyolországi La Pineda-Vila Secában őrizetbe vett Zugaitz Izaguirre Ameztoy ellen a legmagasabb szintű spanyol bűnüldöző szerv, a Nemzeti Törvényszék adott ki elfogatóparancsot. Az ETA-tagot fegyveres csoporthoz tartozás vádpontja korábban hét évi szabadságvesztésre ítélték.

A másik, az északi San Sebastianban rendőrkézre került ETA-tagot, Regina Maiztegui Aboitizt májusban 6 évi börtönbüntetésre ítélték azért, mert fegyveres bűnszövetkezettel működött együtt. Mindkettőjüket elfogták már egyszer 2003-ban, amikor nyolc másik ETA-taggal együtt kerültek rács mögé.

Az Európai Unió terrorista szervezetnek tartja az ETÁ-t, amely az elmúlt negyven év erőszakcselekményeiben 829 ember halálát okozta. A szakadár szervezet tavaly augusztus óta nem követett el merényletet Spanyolországban.

Az elmúlt két évben az ETA több vezetőjét fogták el Spanyolországban és Franciaországban. Madrid úgy véli, hogy ezek letartóztatások meggyengítették a szervezetet, de a spanyol hatóságok nem zárták ki újabb ETA-merényletek lehetőségét. A spanyol kormány megerősítette, hogy mindaddig elutasít minden tárgyalást az
ETÁ-val, amíg a szakadár szervezet végleg le nem mond az erőszakcselekményekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.