Két atomerőművet foglalt el a Greenpeace

A nemzetközi zöldszervezet mintegy 70 aktivistája ma délelőtt behatolt két szigorúan őrzött svédországi atomerőmű területére. A videón is megörökített akcióval egyrészt azt igyekeztek demonstrálni, hogy az európai nukleáris létesítmények magas biztonsági szintjéről szóló állítások nem többek üres mítosznál, másrészt pedig megpróbálják rábírni az illetékes svéd minisztert a két leginkább elaggott erőmű gyors bezárására.

A békés stressztesztnek nevezett akció reggel 7 óra 30 perckor kezdődött. A Forsmark atomerőműbe létrák segítségével másztak be, a Ringhals erőműbe pedig egyszerűen bebicikliztek. Annika Jacobson, a svéd Greenpeace programvezetője szerint a két behatolás tapasztalatai önmagukban is bizonyítják, hogy az atomenergia használata elfogadhatatlan lakossági kockázatokkal jár. Ha néhány tucatnyi fegyvertelen fiatal a hatalmába tudja keríteni a létesítményeket, akkor ugyanezt – ugyanilyen könnyedén – azok is megtehetik, akiknek ártó szándékaik vannak. 

A Greenpeace emlékeztet a fukusimai katasztrófa után elvégzett európai stressztesztekre is: ezek szintén olyan biztonsági és technológiai hiányosságokra figyelmeztettek, amelyeket a hatóságok azóta sem orvosoltak. Az egyik általános érvényű megállapítás éppen az volt, hogy a külső, illetve a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben az erőművek nem rendelkeznek megfelelő védelemmel.

– Reméljük, hogy a biztonság kérdését legalább Svédországban sokkal komolyabban veszik mostantól – hangsúlyozta Annika Jacobson.

Az európai stressztesztek eredményét összefoglaló, a napokban nyilvánosságra került jelentés szerint sürgős intézkedésekre van szükség a nukleáris biztonság megteremtése érdekében, és gyakorlatilag az összes atomerőmű biztonságán javítani kell. Több száz hiányosságot, 10 és 25 milliárd eurónyi ráfordítási igényt tárt fel a vizsgálat. Európában 68 atomerőmű üzemel, ezek közül csak 24-et vizsgáltak meg szúrópróba-szerűen. A paksi elemzés azt mutatta ki, hogy egy esetleges súlyos baleset esetén radioaktív anyagokat kellene a szabadba engedni, mert csak így lehetne megvédeni a reaktorok épületét a túlnyomástól.

Svédországban elsősorban a reaktorok földrengésbiztonságával kapcsolatban mutatkoztak problémák. Az összes erőmű közel van a tengerhez, és egy esetleges tengerrengés nyomán támadó árhullámokat nem vették számba az eddigi kockázatbecsléseknél. Hibákat találtak a tűzoltóvezetékek vízutánpótlásában, a tartalék áramellátó rendszerek működésében, a Ringhals erőmű tetőszerkezetében (egy nagyobb havazás alatt is összeomolhat), a Forsmark erőműnél pedig azt tapasztalták, hogy kevesebb mint egy óráig tudna ellenállni egy komolyabb meghibásodásnak teljes áramkimaradás esetén. Mindkét létesítménnyel kapcsolatban jelezték a leromlott biztonsági kultúrát és a "rossz gyakorlatok" meggyökerezését, felhíva a svéd szabályozó hatóság figyelmét a kockázatokra. A Ringhals erőmű esetében ez azért is sürgető lenne, mert Belgiumban egy ugyanilyen technológiával épült reaktor acélburkán repedéseket találtak.

Svédországban a jelentés szerint az összes erőművet le kellene állítani egy alapos biztonsági felülvizsgálat idejére, és a legsúlyosabb hibákat sürgősen ki kellene javítani.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Ringhals erőmű területén két éve robbanóanyagot találtak – azóta sem derült ki, hogy ki és hogyan juttathatta be az elvileg gondosan őrzött biztonsági területre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.