Véletlenül lelőttek két túszt is az amerikaiak

A Fehér Ház csütörtökön ismerte el, hogy egy terrorellenes művelet során megöltek két túszt.

A katonai akció Afganisztánban és Pakisztánban történt januárban. A Fehér Ház elismerte, hogy a műveletben nemcsak az al-Kaida amerikai vezetője, Ahmed Farouq vesztette életét, hanem két túsz is.

Az áldozatok egyike Warren Weinstein amerikai orvos, a másik az olasz származású Giovanni Lo Porto. A művelet során az al-Kaida egyik amerikai tagjával, Adam Gadahnnal is végeztek – számol be a Reuters.

Weinsteint 2011-ben rabolták el Pakisztánban. Az orvos egy amerikai tanácsadó cégnek dolgozott. Az al-Kaida az Egyesült Államokban fogva tartott iszlamista harcosok szabadon bocsájtását kérte az amerikai orvos elengedéséért cserébe. Weinstein 2012 májusában és 2013 decemberében még Barack Obama amerikai elnök közbenjárását is kérte egy videóban, melyben azt állította, szívproblémákkal és asztmával küszködik.

Az olasz segélymunkást 2012 januárjában rabolták el Pakisztánban az al-Kaida fegyveresei. Az olasz média szerint Lo Porto három nappal azután tűnt el, hogy az országba érkezett, ahol egy német szervezet tagjaként segédkezett a 2010-es árvíz áldozatainak.

A Fehér Ház közleményben fejezte ki sajnálatát a túszok halálával kapcsolatban, és hozzátették, a katonai akció során nem volt okuk azt feltételezni, hogy túszok is vannak a célzott területen. Barack Obama elnök teljes felelősséget vállalt ezért és a hasonló katonai műveletekért, de fontosnak tartja, hogy az amerikai állampolgárok megismerjék ezeknek az akcióknak a pontos részleteit. Az amerikai elnök nyilatkozatában hangsúlyozta, a két túsz halálát okozó tragikus incidens nem ismétlődhet meg, és bocsánatot kért a túszok hozzátartozóitól.

A katonai akció jogszerű volt, és összhangban volt a terrorizmusellenes jogszabályokkal, de a Fehér Háznál közölték, független és alapos vizsgálatot végeznek annak érdekében, hogy megérthessék, mi történt pontosan a januári művelet során. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.