Két nyugati újságírót lőttek le Afganisztánban

Meghalt egy német fotós, egy kanadai újságíró pedig megsebesült, miután egy afgán rendőr - vagy rendőrnek öltözött fegyveres - lelőtte őket  Afganisztán keleti részén. Mindketten az AP amerikai hírügynökség munkatársai.

A több éve háborús övezetekben dolgozó Anja Niedringhaus belehalt a sérüléseibe, míg Kathy Gannon kanadai újságírónő súlyosan megsebesült, állapota válságos. Niedringhaus 2002 óta fotózott az AP-nek, tagja volt annak a csapatnak, amely 2005-ben iraki tudósításáért Pulitzer-díjat kapott.

A két újságíró egy távoli kisvárosban tartózkodott a pakisztáni határ közelében, Hoszt tartomány Tanai körzetében, amikor az incidens történt. 

A fegyverest őrizetbe vették - jelenti a CNN.

Az elmúlt hetekben ez a második támadás, amelynek közvetlenül külföldi újságíró volt a célpontja, március elején Kabul központjában a nyílt utcán agyonlőtték Nils Horner neves brit-svéd állampolgárságú riportert. Az AFP francia hírügynökség afgán újságírója, Szardár Ahmad két hete halt meg, amikor egy öngyilkos tálib kommandó támadást intézett a kabuli Serena szálloda ellen. A merényletben kilencen haltak meg, köztük négy külföldi.

Szombaton elnökválasztást és helyhatósági választásokat tartanak Afganisztánban. A tálib lázadók már többször fenyegetőztek, hogy a választásokon részt vevők valamennyien – köztük a szavazók is – a szervezet „jogos célpontjai” lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.