Két napon belül rendeződhet a helyzet Kelet-Ukrajnában

A terrorizmusellenes műveletek folytatódnak, és 48 órán belül megoldódhat a helyzet a három kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban – jelentette ki szerdán Kijevben Arszen Avakov belügyminiszter.

A kormánytag hozzátette, hogy minden szükséges lépést megtesznek a helyzet rendezésére, beleértve a politikai lépéseket, azaz a tárgyalásokat és – ha szükséges – erőszak alkalmazását is.

Avakov megerősítette, hogy Luhanszkban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) oroszbarát szakadárok által megszállt épületében fogva tartott mintegy 60 ember közül 51 kiszabadult. A miniszter szavai szerint a bent fogva tartott emberek nem az SZBU munkatársai.

„A harkivihoz hasonló eset történt. Újságírók és néhány bámészkodó az épületfoglalókkal együtt bement a hivatalba, de kijönni onnan már nem tudott" – fűzte hozzá a miniszter.

Luhanszkban Moszkva-barát tüntetők egy csoportja vasárnap foglalta el az SZBU helyi épületét. A roham közben kilencen sérültek meg. Az épületet elfoglalók behatoltak a fegyverszobába, és megszerezték az ott tárolt fegyvereket. A szeparatisták hétfőn barikádot építettek az épület elé gumiabroncsokból és vaslemezekből, majd kedden aláaknázták a hivatalt.

A városban dolgozó egyik újságíró hétfő este a Suszter Live című, élő televíziós politikai vitaműsorban Skype-on bejelentkezve elmondta, hogy a mintegy félmilliós lakosú megyeközpontban nyugodt a helyzet, az SZBU épülete előtt tüntetnek csak néhány százan, többségében idős emberek.

Megerősítette azokat a híreket, miszerint a szakadárok nőket állítottak élő pajzsként az intézmény elé, hogy akadályozzák a rendvédelmi szerveket az épület kiürítésében. Hozzátette, nem tudni, mi történik az épületben, a szakadároknak nincs olyan vezetője, aki nyilatkozna, az újságírókat pedig nem engedik be.

Harkivban a belügyminisztérium kedden kezdett terrorizmusellenes műveletet, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét. Mintegy hetven oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a „harkivi népi köztársaságot".

Donyeckben szintén hétfőn kiáltották ki az ottani megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok a „független donyecki köztársaságot". A döntést a szeparatisták által megalakított, úgynevezett „népi tanács" hozta meg rendkívüli ülésén.

A testület emellett úgy határozott, hogy az újonnan létrehozott „köztársaság" csatlakozik Oroszországhoz. A „népi tanácsnak" nincs vezetője, mégpedig a szakadárok szerint azért, hogy ne legyen kitéve a hatóságok üldözésének. Donyeckben a szakadárok megszállva tartják az SZBU helyi épületét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.