Két nap, négy elfoglalt város

Az iraki szunnita szélsőségesek nyomulnak előre és úgy tűnik, senki nem tudja megállítani őket.
Stratégiai jelentőségű várost sikerült elfoglalnia a szélsőséges szunnita szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) egységeinek Irakban vasárnap. A nyugati Anbar tartományban fekvő Rutba 150 kilométerre keletre van a jordán határtól. Elfoglalása azt jelenti, hogy a két országot összekötő főútvonal gyakorlatilag a szunnita szélsőségesek kezébe került.

Két nap alatt Rutba már a negyedik város, amelyet az ISIS a hatalmába kerít. Szombaton az Euphrátész menti Ravát és Anahot, később pedig Kaimot és két nagy határőrposztot, jordán határon fekvő al-Valídot és a Szíria melletti Turaibilt is  elfoglaltak, amivel a teljes nyugati határ feletti ellenőrzés lett az övék. A Kaimért vívott egynapos harcnak az iraki hadsereg 30 katonája esett áldozatul, a szunnita szélsőségesek azt állítják, hogy a hadsereg egységei menekülnek előlük, és ahova csak bevonulnak, üresen álló támaszpontok várják őket, a katonák a fegyvereiket hátrahagyva menekülnek előlük. A hadsereg egyik szóvivője erre úgy reagált, „taktikai visszavonulásról" van szó.

Anbarban az ország többi tartományától eltérően nem a síitáké, hanem a szunnitáké a többség, az ISIS pedig gyakorlatilag akadály nélkül nyomulhat előre a vele szimpatizáló helyi törzsek mindenhol szabad utat engednek az egységeinek. A tartományi központ, Ramadi már január óta szunnita szélsőségek ellenőrzése alatt áll. A végső céljuk persze nem Anbar, hanem a főváros Bagdad megszerzése. Azóta, hogy két hete elfoglalták Moszult, és 2006 után Irakban újra kezdetét vette egy síita–szunnita polgárháború, az ISIS elfoglalta a néhai diktátor, Szaddám Huszein szülővárosát, Tikritet és a Bagdadtól mindössze félórányi autóútra lévő Falludzsát is.

Bár a síita milíciák szombaton Bagdadban és országszerte máshol is erődemonstrációt tartottak az utcákon – a radikális hitszónok, Muktada al-Szadr felhívására csak a fővároson több ezer ember vonult végig – a politikai elit kezd nagyon félni. Többek között azért, mert hiába ölt bele a hadseregbe több mint negyvenmilliárd dollárt az amerikai kivonulás óta eltelt három évben, a szunnita szélsőségesek láthatóan jobban fel vannak fegyverezve és jobb kiképzést is kaptak, mint a síita miniszterelnökért, Núri al-Málikiért harcoló katonák.

A bagdadiak hosszú konfliktusra készülnek. A fővárosban egyre több a gyilkosság, amelynek szunniták az áldozatai, hatalmas az infláció, aki még tud, élelmet vesz és halmoz fel, de ha valaki csak kalasnyikovot venne, az se Irakba menjen. A Guardian a helyi fegyverkereskedőkre hivatkozva írja, hogy az emblematikus fegyver ára is 50 százalékkal nőtt az ISIS offenzívájának a két hete alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.