Két kulcsfontosságú város is napokon belül az IS kezére kerülhet

Egyre aggasztóbb a helyzet Kobanéban, gépfegyverropogást és robbanásokat hallani a török-szír határ közelében fekvő szíriai városból, melynek egyre nagyobb részét foglalja el az IS - jelentette a BBC.

 Legutóbb a Kobanét védő kurd milícia főhadiszállását foglalták el, majd körülzárták a várost. A legutóbbi adatok szerint mintegy 700 ember esett csapdába a bekerített városban. Az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a civileket le fogják mészárolni, amennyiben az IS a város egészét meghódítja – írja a Reuters.

Míg a világ a szír-török határon fekvő Kobane városában dúló harcokat figyelte, az Iszlám Állam (IS) eredményesen ostromolta az Irak nyugati részén fekvő Anbár kormányzóságot. A helyi hatóságok szerint azonnali segítség nélkül a kulcsfontosságú régió 10 napon belül eleshet.

Az utóbbi napokban keveset lehetett hallani Anbárról, ám a helyiek ezekben a percekben is kétségbeesett harcot vívnak a szélsőséges szunnita szervezet, az IS milicistái ellen. A kormányzóság fővárosa, Ramadi a folyamatos ostrom ellenére még tartja magát, ám a környező légi támaszpontok jó része már az Irakban és Szíriában jelentős területeket elfoglaló szélsőségesek kezén van – írja a BBC.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó amerikai források szerint rendkívül „törékeny" a város védelme, a helyi hatóságok szerint pedig tíz nap múlva az IS kezére kerülhet az egész régió. Ez a humanitárius katasztrófán túl azért is igen nagy veszélyt jelentene, mert itt található Irak második legnagyobb gátja, az el-Hadísza. A terület elfoglalásával továbbá az IS az iraki-szíriai határszakasz egy jelentős részét is ellenőrzése alá vonhatná, gond nélkül mozgathatná az utánpótláskészleteket a két ország között, továbbá vészesen közel kerülne az iraki fővároshoz, Bagdadhoz.

A kormányzósági tanács ezért kérvényt nyújtott be az iraki kormánynak, hogy Bagdad követelje az amerikai szárazföldi csapatok bevetését. Az iraki kormányfő azonban korábban elutasította ennek lehetőségét, és kijelentette, hogy az iraki háborút követően amerikai katonák nem fognak többé az országban harcolni. Jelenleg csupán légicsapásokat végez az USA vezette IS-elleni koalíció – szárazföldi csapatok egyáltalán nincsenek jelen az országban –, ám hiába támadják az el-Hadísza gát környékét, a szélsőségesek egyre beljebb nyomulnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.