Két japán miniszter is lemondott

Japán igazságügy-minisztere, Midori Matsushima lemondott, órákkal azután, hogy Obucsi Juko gazdasági, kereskedelmi, ipari, és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős miniszter is benyújtotta lemondását.

Matsushimát a választási szabályok megszegésével vádolta meg az ellenzék – írja a BBC.

Obucsi Juko azután mondott le, hogy meggyanúsították, a politikusi tevékenységének finanszírozását szolgáló pénzekből személyes célú kiadásokat is fedezett. Ő az első, aki távozott Abe Sindzó miniszterelnök kormányából, amelyben rajta kívül még négy miniszteri rangú női kormánytag van.

A miniszteri posztra szeptember elején kinevezett Obucsi Juko 2007 és 2012 között több mint tízmillió jent (több mint 22 millió forintot) költött el állítólag úgy, hogy a kiadásoknak semmi köze nem volt a politikai munkájához.

Elemzők szerint a miniszter távozása nagy csapás a miniszterelnök számára, aki nagyon számított a negyvenegy éves, kétgyermekes politikusra abban, hogy meggyőzze az atomerőművek körül élőket a reaktorok újraindításának szükségességéről.

A fukusimai atomerőművet elpusztító 2011. márciusi földrengés és szökőár után minden atomerőművet leállítottak a szigetországban, az összesen 54 reaktor azóta sem működik. A hőerőműveket csúcsszinten járatják az igények kielégítésére, de ez rendkívül drága, mert a fűtőanyagul szolgáló kőolajat és földgázt teljes egészében importálni kell – írja a hirado.hu.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.