Két hónap fogság után szabadultak a vöröskeresztesek

Francia csapatok tegnap sikeres akció keretében szabadították ki a Vöröskereszt azon munkatársait, akiket két hónapja ejtettek fogságba Maliban.
Az öt fogvatartott jó egészségnek örvendett, amikor Timbuktutól nem messze ismét visszanyerték a szabadságukat, olvasható a francia és a mali elnök közös nyilatkozatában. Többségük a Vöröskeresztnek dolgozott, és épp Kidalból Gao városába utaztak, amikor – feltételezések szerint – a Mujao militáns iszlamista csoport elrabolta őket február 8-án.

A két államfő közös nyilatkozatában nem nevezte meg az elrablókat, akikre csupán „terrorista csoportként" utaltak. Ibrahim Boubacar Keita mali elnök hozzátette, hogy nagyon hálás a francia állam elkötelezettségéért és segítségéért, amelyet közel egy éve nyújt az országnak.

A két államfő hangsúlyozta, hogy tovább folytatják a közös harcot a „terrorizmus, a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem ellen", írja az AFP hírügynökség.

Maliban két éve uralkodott el a káosz, miután egy tuareg felkelés katonai puccshoz vezetett az afrikai országban. Ezt követően egy évig több terület felett is militáns iszlamista erők vették át az irányítást, egészen addig, míg a francia és myugat-afrikai csapatok be nem avatkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.