Két hónap felfüggesztettre ítélték Dieudonnét

Terrorizmus dicsőítése miatt két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy francia bíróság szerdán az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát, amiért a párizsi terrorizmus elleni menet után, január 11-én azt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam).
Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni merénylet és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy változtatta meg, hogy hozzátette annak az iszlamistának a vezetéknevét, aki a francia főváros egyik külvárosában január 8-án megölt egy rendőrnőt, másnap pedig túszokat ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban, akik közül négyet kivégzett.

A bíróság szerint a provokatív csúsztatással Dieudonné azonosította önmagát a terroristával, s ezzel banálissá próbálta tenni a terrorcselekményeket. A provokációt a bíróság szerint abban az esetben lehetne szatíraként értelmezni, ha az nem kapott volna széles körű visszhangot az adott körülmények miatt.

„A zsidó közösséggel szembeni ellenséges érzés, amelyet Dieudonné táplál a közönségében, növeli a felelősségét" - hívta fel a figyelmet a bíróság. A 49 éves humorista a bíróság előtti múlt havi meghallgatásán azt mondta, hogy „minden kétértelműség és visszafogottság nélkül" elítéli a 17 áldozattal járó támadássorozatot. Úgy érezte, hogy kizárták a párizsi menetből azzal, hogy a hatóságok terroristaként tekintenek rá. Jelezte, nem akarta az áldozatok hozzátartozóit megsérteni, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szavait kiforgatták.

A bíróság a szerdai döntéshozatalkor úgy vélte, hogy a humorista „zavaros” magyarázata nem volt meggyőző. A szerdai ítélethirdetésen sem Dieudonné, sem ügyvédje nem jelent meg.

Március elején a párizsi legfelsőbb bíróság betiltotta a humorista legutóbbi műsoráról készült DVD forgalmazását, mert azon a bíró megítélése szerint gyűlöletkeltő és faji vagy vallási erőszakra uszító, valamint emberiesség elleni bűntetteket dicsőítő, illetve azokat vitató részletek láthatók. A felvételen a humorista Le Mur (A fal) című showja látható, amelynek turnéja tavaly félbeszakadt, mivel több város letiltotta az előadást, s a döntéseket az államtanács is jóváhagyta.

A kameruni fekete bőrű apától és breton anyától született Dieudonné az 1990-es években antirasszista humorista volt, népszerű szkeccseket írt, amelyeket a gimnáziumban megismert barátjával, a zsidó Elie Seimounnal adott elő. A duó szétválását követően vált az "anticionizmus" harcos aktivistájává, 2010 óta a francia média, politológusok és politikusok antiszemita figuraként tartják számon. Eddig hét elítélő bírósági végzés született ellene antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be. Tavaly júliusban adócsalás miatt is eljárás indult ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.