Két hét múlva Bécs a tét

Megkétszerezte szavazatarányát a vasárnapi felső-ausztriai választásokon a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely 30,1 százalékkal a tartomány második legnagyobb politikai ereje lett. A szociáldemokratákat (SPÖ) csak szűk egyötöd támogatta (18,4). Az előrejelzések eleve szabadságpárti előretörést jósoltak, azzal azonban senki sem számolt, hogy az FPÖ ennyire megközelíti a 36,4 százalékos néppártot (ÖVP), s 12 év után véget vet az Ausztria egyik legiparosodottabb tartományát vezető koalíciónak. 

Az ÖVP maradt ugyan Felső-Ausztria legnagyobb politikai ereje, de akkora veszteség érte, hogy a még valamelyest erősödött zöld párttal (10,3) sem képes kormányozni. Josef Pühringer pártelnök két lehetőség között választhat: az országos koalícióhoz hasonlóan, csak fordított felállásban a vörösökkel szövetkezik, esetleg a zöldeket is bevonva a hatalomba, vagy az FPÖ-vel áll össze, aminek már szintén van ausztriai hagyománya.

A 65 esztendős Pühringer 1995 óta irányítja Felső-Ausztriát, ahol gyorsabb a gazdasági növekedés és kisebb a munkanélküliség, mint másutt az országban. A politikus, ugyanúgy, mint májusban Burgenlandban a szociáldemokrata Hans Niessl, szélsőséges propagandát is bedobott a menekültek befogadása ellen. Ezt azonban a szabadságpárt hitelesebben adta elő, s miként az elemzők megjegyzik, a tartományi választásokra nem is lehetett más témával előállni. A Kurier felmérése szerint a választók 61 százaléka a migránskérdést tartotta a legfontosabbnak, míg 35 százalék a biztonságot és a bűnözést. A kisemberek, a kétkezi dolgozók képviselőjének a szerepét az FPÖ már egy éve átvette az SPÖ-től.

Október 11-én Bécsben lesznek helyhatósági választások, a prognózisok szerint hasonló előjelekkel. A nagy kérdés az, hogy Michael Häupl polgármester, a szociáldemokraták szövetségi szinten is legerősebb politikusa meg tudja-e tartani Bécset, amelyet pártja immár 70 éve kormányoz. Nem kizárt, hogy ezúttal alulmarad az osztrák és a menekült érdekeket szembeállító Heinz-Christian Strachéval (FPÖ) szemben, netán koalícióra kényszerül.

Häupl pozíciója jóval erősebb, mint a néppárti Pühringeré volt. A bécsi polgármester a menekültválság első percétől következetesen humánus irányvonalat választott, miközben óvta a főváros érdekeit. Hét évvel ezelőtt Häupl volt az, aki a kancellársághoz segítette a városi lakásosztály vezetőjét. Nem lehet kizárni, hogy a polgármester új pártvezért „varázsol elő” a következő két hétben, ha úgy látja, hogy Werner Faymann most az ő újraválasztása útjában áll.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.