Két hajóflotta csapott össze a Temzén

"Folyami csatát" vívott a Temzén szerdán Sir Bob Geldof rockzenész és Nigel Farage, a brit EU-tagság feladásáért kampányoló legnagyobb brit politikai párt, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője.

Fotó: Stephan Wermuth / Reuters

Farage a brit tengeri halászok tiltakozó flottáját vezette fel a Temzén egészen London központjáig. A halászok az Európai Unió által meghatározott éves kvóta ellen tüntettek, és a hajóikon kifeszített transzparenseken arra szólították fel a választókat, hogy a brit EU-tagságról döntő jövő csütörtöki népszavazáson voksoljanak a Brexitre, vagyis Nagy-Britannia kilépésére.

A 30 halászhajóból álló Brexit-flottát azonban a londoni parlament előtt a Geldof vezette EU-párti flotta fogadta, és a két "hajóhad" össze is csapott, igaz, csak tűzoltófecskendőkkel "lőve" egymásra.

A hajókat a londoni folyami rendőrség járőrhajói igyekeztek távol tartani egymástól.

A két flotta között szópárbaj is dúlt. Geldof hangosbeszélőn csalónak nevezte a UKIP vezetőjét, és azt hangoztatta, hogy Nagy-Britanniáé a második legnagyobb halászati kvóta Dánia után, és több jövedelme származik a halászatból, mint bármelyik más EU-tagállamnak.

Fotó: Stephan Wermuth / Reuters

Geldof azzal is vádolta Farage-t, hogy jóllehet a UKIP vezetője az Európai Parlament halászati bizottságának tagja volt, a bizottság legutóbbi 43 üléséből csak egyen volt jelen.

Farage a BBC-nek nyilatkozva "gusztustalannak és szégyenletesnek" nevezte, hogy "egy multimilliomos űz gúnyt" a brit halászokból, akikre "évek óta senki nem figyel".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.