Halálra ítélhetik a bostoni merénylőt

Szerdán kezdődik az amerikai Massachusetts államban Dzsohár Carnajev pere, aki testvérével 2013 áprilisában a bostoni maratonon követett el merényletet. A csecsen származású férfi védőügyvédjei várhatóan elmezavarra hivatkoznak majd a tárgyalás során, hogy védencük elkerülje a halálbüntetést. Az amerikai hatóságok nyomoznak Dzsohár bátyja, Tamerlan özvegye után is, hogy segített-e a merénylet előkészítésében. 

két évvel ezelőtti robbantásban három ember vesztette életét, és több mint kétszázan sérültek meg. A vád szerint a 21 éves Dzsohár Carnajev és bátyja, Tamerlan Carnajev tervelte ki és követte el a merényletet. Az idősebb Carnajev a robbantást követő hajtóvadászat során vesztette életét.

Reuters

A csecsen származású Dzsohár Carnajevet akár halálra is ítélhetik a merénylet miatt. A férfi tárgyalása március 4-én kezdődik. A Guardian cikke megjegyzi, hogy ez lesz a legnagyobb horderejű amerikai szövetségi tárgyalás az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh 1997-es pere óta. A férfit akkor a bírói testület halálra ítélte a támadásért.

Carnajev kilátásai nem túl kedvezőek, így ügyvédei vélhetően arra koncentrálnak majd, hogy védencük elkerülje a halálbüntetést. A hírügynökség által idézett jogi szakértő szerint az sem kizárt, hogy elmezavarra hivatkoznak majd, és biztos, hogy megpróbálnak együttérzést kelteni az emberekben.

Nyomozás az özvegy ellen

Mindeközben a Daily Mail beszámolója szerint Tamerlan Carnajev özvegyét azzal vádolják az amerikai hatóságok, hogy segédkezett azoknak a kuktáknak a megvásárlásában, amelyekbe a testvérek a robbanószerkezeteket elhelyezték.

Katherine Russell feltehetőleg elkísérte férjét két hónappal az áprilisi merénylet előtt az egyik bevásárlóközpontba, ahol öt kuktát vettek. A Carnajev fivérek ezekből a konyhai eszközökből kettőbe bombát helyeztek, és azt a bostoni maraton célegyenesében robbantották fel.

Az FBI nem kommentálta a nyomozást az özvegy ellen, aki jelenleg New Jersey-ben neveli Tamerlan hároméves lányát, és újra férjhez ment. A 2013. április 15-én történt robbantás után Russell tagadta, hogy bármilyen köze lett volna a merénylethez. Az özvegy ügyvédjén keresztül részvétnyilvánító nyilatkozatot is kiadott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.