Kétéves kislányával együtt vitték el a rendőrök a szaúdi nőjogi aktivistát

A szaúdi rendőrök letartóztatták Samar Badavit, az egyik legismertebb nőjogi aktivistát. A szaúdi nő többek közt azért küzdött, hogy ő is szavazati jogot kapjon az önkormányzati választásokon.

Samar Badavit kétéves lánya társaságában vitték el a rendőrök kedden, Dzsidda városában – adta hírül az Amnesty International. Egyelőre nem világos, hogy mivel vádolhatják őt. A szaúdi belügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy letartóztatták volna a legismertebb nőjogi aktivistát. Az ügyészség tájékoztatása szerint Badavit csak kihallgatták. Az aktivista letartóztatása ellen máris felháborodtak a nemzetközi jogvédő szervezetek, és csak azt mutatja, hogy Szaúd-Arábia egy újabb visszalépést tett az emberi jogok terén.

Samar a legismertebb nőjogi, szaúdi ellenzéki aktivista, Hillary Clinton egykori amerikai külügyminiszter 2012-ban ki is tüntette a nőkért tett erőfeszítéseiért. Többek között azért küzd, hogy a nők egy férfi családtagjuk beleegyezése nélkül is eldönthessék, hogy kivel házasodnak össze, jelentkezhessenek be orvoshoz, és utazhassanak el külföldre – írta a New York Times. Emellett azért is beperelte a szaúdi kormányt, hogy nőként választójogot kaphasson az önkormányzati választásokon. Míg nemzetközi szinten elismerik Samar aktivista munkáját, addig Szaúd-Arábiában például 2014-ben megtiltották neki, hogy egy emberi jogi konferenciára utazzon Brüsszelbe. 

Samar férjét és testvérét már elítélték Szaúd-Arábiában. Waleed Abu al-Khair jogász, jogvédő 15 éves börtönbüntetését tölti, felesége sokat küzd azért, hogy szabadulhasson. A nőjogi aktivista bátyja pedig nem más, mint Ráif Badavi ellenzéki blogger. A 31 éves szaúdi férfit 2012 júniusában vették őrizetbe, 2014-ben pedig 10 év börtönbüntetésre és 1000 botütésre ítélték azért, mert honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására a sivatagi királyságban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.