Két bomba robbant Afganisztánban

Legalább tízen meghaltak abban a két robbantásban, amely ma reggel megrázta Afganisztánt.

A két különálló merénylet mögött a tálibokat sejtik a helyiek, ám egyelőre egy szervezet sem vállalta magára. Az első bomba a déli Kandahar tartományban robbant, nyolc ember – köztük öt nő – vesztette életét, két gyermek pedig megsebesült, írja a the Guardian.

A másik bomba egy autóba rejtett pokolgép volt, amely a keleti Nangarhar tartományban oltotta ki egy rendőr és egy civil életét.

Bár a tálibok még nem vállalták a felelsősséget a merényletekért, vélhetően ők állnak a robbantások mögött, hiszen az áprilisis elnökválasztás óta a szokásosnál is gyakrabban csapnak le, szinte minden nap érkezik hír egy robbantásról.

Mindeközben John Kerry amerikai külügyminiszter megkezdte látogatásának második napját, amely során találkozik a két elnökjelölttel, valamint igyekszik megakadályozni, hogy az ország teljes káoszba süllyedjen. A helyzet akkor vált kritikussá, amikor kihirdették a választások második fordulójának eredményeit, amely szerint a második fordulót Asraf Gáni egykori pénzügyminiszter nyerte, ellentétben az első fordulóval, amelyet Abdullah Abdullah volt külügyminiszter.

A független választási bizottság által közölt eredményt azonban Abdullah elutasította, mondván, Gáni választási csalásnak köszönheti győzelmét – mindkét fél megvádolta a másikat –, így ő is győztesnek kiáltotta ki magát. A szavazatok mintegy harmadát most újraszámolják, így július végéig alakulhat még a végeredmény.

Többen attól tartanak, hogy Abdullah párhuzamos kormány megalakítását tervezi, arról nem is beszélve, hogy az egyre bizonytalanabb helyzetben a tálibok még inkább megerősödhetnek, és magukhoz ragadhatják a hatalmat.

Ennek, és egy esetleges puccsnak a megakadályozása érdekében sietett Afganisztánba Kerry, aki maga is „rendkívül kritikusnak" nevezte a helyzetet, mindössze hónapokkal a teljes afganisztáni katonai kivonulás előtt. Az Egyesült Államoknak különösen fontos az afganisztáni stabilitás, hiszen ettől is függ, hogy megköttetik-e végre a Kétoldalú Biztonsági Megállapodás, amely garantálná, hogy a 2014 decemberi kivonulást követően is maradjon mintegy tízezer fős katonai állomány az országban tovább segítve az afgán haderőt a tálibok elleni harcban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.