A bíróság szerint is Kenyatta az elnök

A kenyai Legfelsőbb Bíróság bejelentette, hogy a március 4-én tartott elnökválasztás szabad és kifogástalan volt. Nagy a készültség a rendőrség részéről, a 2007-es választások idején több mint ezren haltak meg a zavargásokban.

Kenyában a március 4-én tartottak elnöki-, parlamenti és önkormányzati választásokat, amelyen Uhuru Kenyatta elnökjelöltet hozták ki győztesnek. Raila Odinga miniszterelnök azonban nem hajlandó elfogadni vereségét. A választási szabályok szerint a voksok ötven százalékát kell ahhoz megszereznie egy jelöltnek, hogy az első fordulóban eldőljön az elnökválasztás eredménye. Uhuru Kenyatta 50,07 százalékot kapott Odinga 43,28 százalékához képest, ami azt jelenti, hogy összesen 8100 szavazattal kerülte el a második fordulót. Odinga ügyvédei beadványukban elsősorban a voksok manipulációját, a választási regisztrációt és az elektronikus szavazatszámláló rendszert kifogásolták.

A kenyai Legfelsőbb Bíróság ma délután bejelentette, hogy az elnökválasztás szabad és kifogástalan volt. (Az is benne volt a pakliban, hogy a bíróság semmissé teszi az eredményt, így új választást kellett volna kiírni.) A bíróság nairobi épületénél már reggel magas volt a biztonsági készültség, az odavezető utakat lezárták. A rendőrség még pénteken figyelmeztetett, hogy semmiféle rendbontást nem fognak tolerálni. Tudomásuk van ugyanis arról, hogy néhány párt a bíróság épületéhez rendelte híveit, de ilyen gyülekezést ők nem engedélyeznek majd.

A 2007-es választások után 1200-an haltak meg a vitatott eredmények miatt kitört zavargásokban. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerint a két politikus felelős a 2007-es zavargásokért, ezért Kenyattát és alelnökét, William Rutót emberiség ellen elkövetett bűntettekkel gyanúsítják.

A BBC helyi tudósítója szerint bármi is történik, lesznek dühös választók. Mwai Kibaki leköszönő elnök is nyugalomra szólított fel, de a döntés fogadtatása nagyrészt attól függ majd, hogy a kenyaiak mennyire bíznak a nemrég megreformált igazságszolgáltatásban.

Kenyatta támogatói kürtöt, vuvuzelát fújva vonultak az utcára. A főváros több részén is volt zavargás, a bíróság épületénél pedig a rendőrség könnygázzal oszlatta a döntés ellen tüntető tömeget, de a környék már csendes.

Kenyai rendőrök járőröznek a Legfelsőbb Bíróság épületének közelében
Kenyan policemen with dogs patrol the street near the Supreme Court in capital Nairobi March 30, 2013. Kenya's Supreme Court said on Saturday it would issue its ruling no later than 1400 GMT on legal challenges to Uhuru Kenyatta's win in a presidential election seen as a test of democracy, five years after vote disputes triggered widespread bloodshed. REUTERS/Noor Khamis (KENYA - Tags: ELECTIONS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.