Készülnek az offenzívára Gáza ellen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elrendelte a hadsereg felkészülését az esetleges szárazföldi hadműveletekre a Gázai övezetben, a biztonsági kabinet pedig a katonai erő fokozását kérte a hadseregtől a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalommal szemben - közölte az izraeli közszolgálati rádió.
„Elmenni a végsőkig" és „nem kesztyűs kézzel bánni" a Hamásszal - mondta Netanjahu a kabinet keddi, a tel-avivi katonai főhadiszálláson főtisztek részvételével megtartott rendkívüli ülése után, mert a Hamász az eszkalációt választotta, és ezért fizetni fog. A kormányfő az izraeli hadművelet célját abban jelölte meg, hogy elrettentsenek a Gázai övezetből Izrael ellen irányuló további támadásoktól. A politikus figyelmeztetett arra, hogy hosszú hadművelet lesz.

A Háárec szerint döntés született negyvenezer tartalékos mozgósításáról is, ami a hadműveletek várható szárazföldi kiterjesztését jelzi. Izrael a katonai mellett diplomáciai eszközöket is bevet, a miniszterelnök telefonon számos külföldi vezetőt felhív, hogy megindokolja Izrael lépéseit.

Izrael légitámadást hajtott végre kedd hajnalban a Gázai övezet ellen, a harci gépek több mint 50 célpontra mérve csapást, köztük lakóházakra is. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből. A vasúti közlekedést leállították az Askelóntól délre eső területek irányában, ott vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A Gáza felé felszálló vadászgépek miatt a Ben Gurion nemzetközi repülőtérről eltérítették a polgári forgalmat. Az érkező gépeet a légikikötőtől északra fogadják, a felszállókat délről indítják. A Ben Gurion repülőtér nyolcvan kilométerre északra feksazik az övezettől.

Az izraeli haderő közlése szerint az övezetből kilőhető rakéták hatótávolságán belül 3,5 millió izraeli állampolgár él. Az AP szerint délután Tel-aviv felett is megszólaltaak a légvédelmi szirénák egy palesztin rakéta miatt, amelyet az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola végül megsemmisített. 

Kora délután még negyven katonai célpontot lőttek az izraeli légierő gépei, köztük egy gázai katonai irányító központot. Hivatalos gázai közlések – az egészségügyi minisztérium szóvivője, Asraf al-Kudra – szerint az izraeli légicsapásoknak eddig 12 halottjuk és 80 sérültjük van. Egy Han Junisz-i ház elleni támadásban hét palesztin vesztette életét, három Hamász-aktivista és két járókelő pedig akkor halt meg, amikor találat érte az aktivisták kocsiját. A Guardian Gázában lévő riportere, Peter Beaumont szerint találat ért egy rendőrőrsöt is nem messze egy hoteltől.

A Jediót Ahronót úgy tudja, hogy a Hamász nem egyezik bele a tűzszünet Izrael követelte feltételeibe, vagyis hogy a zsidó állam nyugalmat ad a nyugalomért. A Hamász és a gázai palesztin szervezetek a rakétatámadások beszüntetését az övezet bojkottjának felszámolásához kötik. Oszama Hamdan, a Hamász nemzetközi kapcsolatért felelős tisztségviselője a békefolyamat szétrombolásával vádolta meg Izraelt.

Cipi Livni igazságügyi miniszter a Háárec jeruzsálemi békekonferenciáján kedd délután úgy nyilatkozott, hogy a szárazföldi hadműveletek elindítása annak a függyvénye, amit a Hamász csinál ezután. Livni részt vett a biztonsági kabinet keddi ülésén, de nem árulta el, hogy Izraelnek valóban szándékában áll-e zöld jelzést adni az offenzíva előtt. Annyit mondott, hogy ez nem az első választás, de Izrael megteszi, ha kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.