Készül a közös ukrán-orosz történelemkönyv

- A készülő tankönyvet a középiskolai tanulók forgathatják majd haszonnal, hogy jobban megértsük egymást, a másik kultúráját és történelmét - mondta a hírt bejelentő beszédében Dmitro Tabacsnyik ukrán oktatási miniszter.

Hosszas tervezgetés és szerkesztői munka után 2010 utolsó hónapjaira végre elkészülhet az első közös, orosz-ukrán történelmi tankönyv. - A készülő tankönyvet a középiskolai tanulók forgathatják majd haszonnal, hogy jobban megértsük egymást, a másik kultúráját és történelmét - mondta a hírt bejelentő beszédében Dmitro Tabacsnyik ukrán oktatási miniszter.

A két ország történetírásában elsősorban a szovjet múlt, azon belül is az 1930-as évek eleji ukrajnai éhínség megítélése tér el alapjaiban egymástól. A kijevi nacionalisták szerint a több mint hárommillió ember halálát okozó tragédiáért a Szovjetunió történelmi-szellemi örökösét, Oroszországot terheli felelősség.

Elemzők nagy jelentőséget tulajdonítanak a ténynek, hogy a bejelentés egy napra - május 13-ra - esett az ukrán elnök, Viktor Janukovics korszakosnak ítélt beszédével, amelyben a vitatott szerepű történelmi személyiségek megítélésében nemzeti konszenzust indítványozott, megerősítve, hogy az új kijevi adminisztráció egyáltalán nem tervezi Sztyepan Bandera, a nácikkal kollaboráló ukrán vezető hőssé avatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.