Késsel támadtak az Iszlám Állam fegyveresei Hurgadában

Két fegyveres turistákra támadott egy külföldiek által látogatott szállodában az egyiptomi Hurgadában. A támadók egyikét agyonlőtték, egyet elfogtak, három külföldit sebesülésekkel kórházba szállítottak - közölték biztonsági források.
Az MTI-nek a helyszínen tartózkodó biztonsági források elmondták, hogy a támadók annak ellenére jutottak be szálloda, hogy az épület előtt rendvédelmisek posztoltak, a hotelben azonban sikerült őket feltartóztatniuk a rendőröknek. A terroristák három külföldit megsebesítettek, mielőtt a rendőrök egyiküket agyonlőtték, a másikat pedig négy comblövéssel leterítették. Utóbbi támadó a beszámoló szerint életben van.

A három megsebesült turistát, egy osztrák házaspárt és egy svéd férfit szúrt és vágott sebekkel ápolják. A források szerint a svéd férfi akkor sebesült meg, amikor a rendőrök segítségére sietett.

A két támadónál robbanómellény-utánzatokat és riasztópisztolyokat, továbbá az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlóját találták a helyszínelő rendőrök. Mindketten a főváros el-gízai oldalán fekvő Bein asz-Szaráját negyedből származnak - közölték a források.

Az állami hírügynökség egyik biztonságügyi szakújságírója a CBC Extra egyiptomi hírtelevíziónak telefonon elmondta, hogy szemtanúk egy harmadik támadót is láttak, ezért a biztonsági erők körbezárták a környéket.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Háled Mugáhed közvetlenül a támadás után még két svéd sebesültről számolt be a CBC-nek.

Az egyiptomi magyar konzul, Soós István Gyula megerősítette, hogy az eddigi ismeretek szerint magyar sebesültjei nincsenek az incidensnek.

A merényletet megfigyelők az ország gyengélkedő gazdasága szempontjából létfontosságú turizmusra mért további csapásként értékelik. Az észak-afrikai ország idegenforgalma súlyos válságon megy keresztül a két hónapja történt repülőgép szerencsétlenség miatt. Egy orosz gép 224 emberrel a fedélzetén lezuhant, röviddel azután, hogy a Sínai-félszigeten fekvő Sarm-es-Sejk üdülőváros repülőteréről felszállt. Több nyugati kormány mellett Moszkva is hitelt ad az IS által közölt forgatókönyvnek, miszerint a katasztrófát egy, a repülőgépre felcsempészett robbanószerkezet okozta. Kairó ennek ellenére visszautasította az elhamarkodott következtetéseket, és az országban folyó vizsgálatok eredményeinek kivárására szólított fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.