Későn hallottak a tűzszünetről, robbantottak még egy kicsit

Két villanyoszlop bánta, hogy a fegyvernyugvás híre nem jutott el időben a FARC egyik egységéhez Kolumbiában.

Kedden, egy nappal az egyoldalú tűzszünet kihirdetése után a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái még felrobbantottak két magasfeszültségű távvezetéket tartó villanyoszlopot Reposóban, egyszerűen azért, mert nem ért el hozzájuk a fegyvernyugvás híre – írja a BBC. A 36. Front művésznevet viselő FARC-egység a sajtóra mutogat, a gerillák szerint legalábbis a média nem terítette elég széles körben Ivan Marqueznek, a FARC főtárgyalójának a tűzszüneti bejelentését, így a két oszlopot még abban a hitben robbantották fel, hogy megy tovább a harc a bogotái kormány ellen.

A FARC jelenleg éppen zárt ajtók mögött, Havannában tárgyal a bogotái kormánnyal a több mint negyvenévnyi harc utáni békéről. Öt fő kérdésben kell megállapodásnak születnie: az első a földreform, a második, hogy miként vessenek véget a fegyveres konfliktusnak, a harmadik az ellenzéknek nyújtandó garanciák ügye, a negyedik a drogkereskedelem, az utolsó kérdés pedig az, mi legyen az 1964 óta 250 ember életét követelő konfliktus áldozatainak a jogaival.

A Marquez-féle, január 20-ig tartó tűzszünet ötletét a kolumbiai kormány egyébként elveti: Juan Carlos Pinzon védelmi miniszter szerint az elképzelés túlságosan „inkoherens”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.