Késhet a Gripen-vizsgálat

Jelentős késedelmet szenvedhet az ügyészi vizsgálat a Saab Gripen vadászgépvásárlások ügyében, ugyanis nyáron nyugdíjba vonul a nemzetközi korrupciós ügyekkel foglalkozó Christer van der Kwast svéd főügyész. A lapunknak nyilatkozó tisztviselő külön megbízásra vár.

– Őszintén szólva meglehetősen különös érzés lenne más valakinek átadni a Gripen-ügyet. Rengeteg munkám fekszik benne és nem vagyok túl messze attól sem, hogy megalapozott vádat emeljek. Persze nem csak a magyar szálról van szó, hanem inkább a dél-afrikairól. Ez egy nagyon bonyolult história, lízingekkel, eladásokkal, elvarratlan cseh, osztrák és angol szálakkal is – árulta el lapunknak adott nyilatkozatában a nemzetközi korrupciós ügyekkel foglalkozó Christer van der Kwast svéd főügyész.

A tisztviselő hozzáfűzte, még nem tudja megmondani, hogy mikor emel vádat, de ha emellett dönt, akkor ezt július 1. előtt kell megtennie, két nappal később 65 évesen ugyanis nyugdíjba megy, remélve, ha nem is lenne kész addig a vizsgálattal, külön engedéllyel befejezheti munkáját.

Ha úgy látom, hogy még lesz tennivalóm, akkor tavasszal magam fogom felvetni a kérdést a legfőbb ügyésznek – szögezte le Kwast., aki a több ezer oldalra rúgó, roppant szövevényes anyagot nem szívesen adná át másnak. Utódjának, Gunnar Stetlernek, a stockholmi fejlesztési központ jelenlegi vezetőjének sem, mert rengeteg időbe telik, amíg valaki átrágja magát az ügyön és valóban képbe kerül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.