'Keserű napra ébred Németország'

Gondosan borotvált arc, majdnem vállig érő haj, fekete öltöny fehér inggel és világoskék nyakkendővel - a 32 éves Bekkay Harrach külseje nem éppen az iszlám terroristákról kialakított sztereotípiáknak felel meg. A marokkói származású, de német állampolgárságú férfi azonban kőkemény dzsihádista, az al-Kaida terrorszervezet középvezetőinek egyike.

Az önmagát „Abu Talhának, a németnek" nevező Harrach nem sokkal a szeptember 27.-i Bundestag-választások előtt a You Tube videó-portálra feltöltött, két egymást követő üzenetben adott fenyegető ultimátumot Németországnak. Ha a szövetségi köztársaság nem vonja ki azonnal 4200 katonáját Afganisztánból, úgy Európa vezető gazdasági hatalma a parlamenti választás után keserű napra fog ébredni. „Abu Talha" egyben szent háborúra, azaz dzsihádra szólította fel a németországi muzulmánokat, illetve azt tanácsolta nekik, hogy a választást követő hetekben kerüljék el a nem létfontosságú helyeket.

A német hatóságok komoly fenyegetésként értékelik Harrach nyilatkozatát. - Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni - nyilatkozta Wolfgang Schäuble belügyminiszter. A CDU-s politikus hozzátette: a legmagasabb terrorkészültségi szint keretében megerősítették a kormányzati épületek, pályaudvarok, repülőterek és más forgalmas helyek őrzését.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az öt német parlamenti párt közül egyedül a Baloldal ellenzi a Bundeswehr afganisztáni misszióját, a demokratikus szocializmust hirdető párt azonnali kivonulást követel. A német közvélemény szintén az afganisztáni katonai szerepvállalás ellen van, így az al-Kaida fenyegetései érzékeny pontot érintenek.

A Bonnban iszlám-tudományokat tanuló Harrach 2004-ben tűnt el Németországból. Sajtóértesülések szerint a Közel-Keleten szerzett harci tapasztalatokat - Ciszjordániában az izraeliek, Irakban az amerikaiak ellen. Állítólag 2007 óta tartózkodik az afgán-pakisztáni határvidéken lévő, az al-Kaida egyik fellegvárának számító Wazirisztánban. Már az év elején is szerepelt fenyegető-videókban, az egyikben úgy fogalmazott: „a mi atombombánk egy pokolgép, minden muzulmánból lehet pokolgép."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.