Keserű csalódást ígér Washington

Keserűen csalódni fognak azok, akik azt hiszik, hogy Barack Obamát és az új adminisztrációt válasz nélkül provokálhatják - figyelmeztetett Robert Gates védelmi miniszter. Az Irakba vezényelt amerikai csapatok határidőn túl is a városokban maradnak.

Keserűen csalódni fognak azok, akik azt hiszik, hogy Barack Obamát és az új adminisztrációt válasz nélkül provokálhatják - figyelmeztetett Robert Gates védelmi miniszter egy nemzetközi biztonsági konferencián a bahreini Manamában.

A tárcavezető szerint a január 20-án adminisztráció készen áll arra, hogy bárhol a világon megvédje az Egyesült Államok érdekeit. Állítása szerint Washington nem tűzte ki célul, hogy megdöntse az iráni rezsimet, hanem csak azt szeretné elérni, hogy változzon az ország magatartása.

Együtt kell működnünk ahhoz, hogy megtudjuk, gazdasági és diplomáciai eszközökkel elérhetjük-e ezt a változást - mondta Gates, hozzáfűzve, hogy a Obamának nincsenek illúziói Teherán nukleáris programjával kapcsolatban. Meglátjuk, hogy a hivatalba lépő adminisztráció kiszélesíti-e azokat a feltételeket, amelyek teljesülésével hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Teheránnal - fogalmazott a Pentagon vezetője.

Gates ma váratlanul Irakba érkezett, hogy előkésztse a közel-keleti országba vezényelt amerikai haderő kivonulását. Egy nyögvenyelősen kötött és Irakban még népszavazás előtt álló kétoldalú megállapodás értelmében a harcoló egységek jövő júniusig támaszpontjaikra húzódnának vissza az iraki városokból, három múlva pedig elhagynák az országot.

Ray Odierno, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka szerint azonban az egységek határidőn túl is maradnának a városokban 2009 nyara után, hogy támogassák a biztonsági állomások munkáját. Kiképzést és tanácsadást nyújtanának, és nem harci alakulatokként lennének jelen, amelyekre a biztonsági megállapodásban meghatározott kivonulási kötelezettség vonatkozik - tette hozzá Odierno. Szerinte mindezzel a jövő évi átmenethez nyújtanak segítséget, hiszen az arab országban több választást is rendeznek 2009-ben: először januárban lesznek tartományi választások, majd az év folyamán parlamenti választásokat is tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.