Kerry váratlanul Kabulban járt

Az amerikai külügyminiszter egy előre hivatalosan be nem jelentett találkozóra utazott Afganisztánba.

Villámvizitre Kabulba utazott az amerikai külügyminiszter tegnap annak alkalmából, hogy Washington átadta a sok vitát kiváltott bagrami börtön felügyeletét Afganisztánnak.
John Kerry közös sajtótájékoztatón lépett fel az afgán elnökkel (képünkön). Bár Hamid Karzai az utóbbi időben több, Washingtont kritizáló megjegyzést tett – többek között azt állítva, hogy az Egyesült Államok és a tálibok „összejátszanak” Afganisztánban – a konferencián hangsúlyozta, hogy a két ország jó kapcsolatnak örvend – írta a Reuters.
Hétfőig Bagram volt az utolsó amerikai irányítás alatt ­álló börtön a közép-ázsiai országban. Az „afganisztáni Guantanamóként” is elhíresült  börtön átadását hosszú időn át késleltette, hogy Washington és Kabul nem tudott megállapodni az ott őrzött háromezer fogoly mindegyikének a sorsáról. Bagramban több száz, a harctéren őrizetbe vett foglyot őriznek, akik közül mintegy ötvenen harmadik országból – főleg Pakisztánból – érkeztek. A „harctéri őrizetbe vétel” az amerikai–afgán kapcsolatok egyik neuralgikus pontja; az Egyesült Államok mostanáig ragaszkodott ahhoz, hogy az egységeivel szemben álló erők elfogott katonáinak sorsáról maga rendelkezhessen, tartva attól, hogy sokuk az afgán felügyelet alatt hamar amnesztiá­val szabadulna. Washington az utolsó pillanatban kialkudta, hogy egyetlen foglyot se engedjenek el a börtönből részletes vizsgálat nélkül.
Bagramról 2010-ben a BBC készített egy leleplező riportot, amelyben a foglyok elleni visszaélésekről számolt be, bár Washington visszautasította, hogy titkos börtön és kínzóközpont működne a támaszponton. Tavaly februárban Bagram a Korán-égetésektől volt hangos, miután kiderült: amerikai katonák szemétégetőbe hordták megsemmisíteni az iszlám szent könyvének példányait. A hírre szerte Afganisztánban halálos zavargások törtek ki.
Tegnap hangzott el Kabulban az is, hogy Karzai elutazik el Katarba tárgyalni a tálibokkal Afganisztán békéjéről. Ez az első alkalom, hogy az afgán elnök hasonló tárgyaláson vesz részt, egy évvel azután, hogy az Egyesült Államok pakisztáni közvetítéssel zajló tárgyalásai kudarcba fulladtak. Washington korábban jelezte, szívesen állítana fel egy irodát Katarban a tálibokkal való kapcsolattartásra, és üdvözölte Karzai egy héten belül esedékes útját is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.