Kerry is aláírta a fegyverkereskedelmi szerződést

Az amerikai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés alkalmával aláírta szerdán a hagyományos fegyverek kereskedelmét korlátozó szerződést (Arms Trade Treaty, ATT).

John Kerry New Yorkban, az ENSZ székházában parafálta a dokumentum szövegét. A hagyományos fegyverek kereskedelmének 80 milliárd dollárra becsült évi forgalmából az Egyesült Államok mintegy 30 százalékban részesedik.

Ez az első ilyen globális megállapodás. Hatálya alá tartoznak a nehézfegyverek: harckocsik, harci repülőgépek és helikopterek, rakéták és páncélozott harcjárművek, valamint a kézifegyverek, az alkatrészek és a lőszer is. Eddig több mint 90 állam csatlakozott hozzá, közülük Peru és Kolumbia éppen most kedden. Hosszú tárgyalássorozat után, áprilisban fogadták el nagy szavazattöbbséggel az ENSZ-közgyűlésben.

Az Egyesült Államokban vita folyik a szerződés hasznosságáról, és a szenátusban erős ellenzéke van a ratifikálásának. Egyesek azt állítják, hogy elfogadása sérti az amerikaiak fegyverviselési jogát. Kerry az aláíráskor hangsúlyozta, hogy ez „jelentős lépés” a világ biztonsága felé, és rámutatott, hogy a szerződés a hazai fegyverkereskedelmet nem korlátozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.