Kerry "párkapcsolati diplo-terápiája" a Közel-Keleten

Négy órán át tárgyalt John Kerry amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök péntekre virradó éjjel Jeruzsálemben, de izraeli médiaértesülések szerint továbbra is csekély az esélye a palesztin-izraeli béketárgyalások újrakezdésének.

Az amerikai diplomácia vezetője a következő napokban Ammán és Jeruzsálem között ingázik majd. Pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytat megbeszéléseket a jordániai fővárosban - közölte reggel az izraeli közszolgálati rádió.

A Maariv című napilap értesülése szerint - John Kerry lankadatlan erőfeszítései ellenére - a diplomaták Jeruzsálemben és Rámalláhban sem bizakodóak a sok évtizedes palesztin–izraeli viszály rendezését célzó békefolyamat újraindításában.

Kerry csúcstalálkozót szeretne Abbász és Netanjahu között, ha lehet, már a jövő héten. A lap szerint II. Abdalláh jordán király nyomást gyakorol ez ügyben a palesztin elnökre, de Abbász ódzkodik és Netanjahu előzetes deklarációját szeretné a 67-es vonalak alapján történő palesztin rendezésről.

Az amerikai diplomácia vezetője idén már ötödször utazott a térségbe, hogy újraindítsa a 2010-ben leállt béketárgyalásokat, de a palesztinok a megbeszélések folytatását ahhoz kötik, hogy Izrael állítsa le a zsidó telepek bővítését az általa 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában, az elképzelt jövendő palesztin állam területén.

A Háárec című izraeli napilap pénteken párkapcsolati diplo-terápiának nevezte Kerry munkáját az izraeli és a palesztin vezetőkkel. Az amerikai diplomata egyelőre külön-külön kezeli a feleket annak reményében, hogy vitáik és a mindkettőjük által belé fektetett bizalom lehetővé teszi majd, hogy azok ismét szót értsenek egymással.

Az izraeli vezetés rendszeresen hangsúlyozza tárgyalókészségét, de szerdán, egy nappal John Kerry térségbe érkezése előtt újabb 69 lakás építési tervét hagyták jóvá a kelet-jeruzsálemi Har Homa zsidó lakónegyedben.

Az amerikai delegáció egyik tagja bírálta Izraelt a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezések folytatásáért - közölte az izraeli rádió pénteken. Washington szerint ezek a lépések nem segítik a béketárgyalások újrakezdését.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló kijelentette: "A megszállt Kelet-Jeruzsálemben és környékén folyó telepbővítések felszámolják a kétállami megoldást, mert Kelet-Jeruzsálem nélkül nem jöhet létre a palesztin állam."

Netanjahu ugyan az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy támogatja a kétállami megoldást - szavai szerint egy demilitarizált palesztin állam megszületését -, de egy csütörtöki rendezvényen ismét az Izrael számára létfontosságú biztonsági szempontokat hangsúlyozta, amelyek egy része, például a Jordán folyó völgyének izraeli kézben maradása a palesztinok számára elfogadhatatlan.

Kerry még Jeruzsálembe érkezése előtt azt mondta, hogy nem kíván határidőket szabni a tárgyalások újrakezdéséhez, de a ENSZ-közgyűlés szeptemberi, Közel-Kelettel foglalkozó ülése előtt előrelépést szeretne elérni. Mind Jeruzsálemben, mind Washingtonban ugyanis attól tartanak, hogy a palesztinok a tárgyalások helyett egyre inkább a nemzetközi szervezetekben folytatott egyoldalú lépésektől várják helyzetük rendezését.

A kétkedő hangok mellett vannak bizakodó nyilatkozatok is, például Dzsibril Radzsúb, a ciszjordániai biztonsági szolgálatok egykori vezetője az izraeli rádiónak szerdán azt mondta, hogy a Palesztin Hatóság félúton találkozik majd Benjámin Netanjahuval, ha a miniszterelnök őszintén meg akarja valósítani a kétállami megoldást. Radzsúb kifejtette, hogy az izraeli-palesztin viszálynak csak politikai megoldása van, s kifejezte reményét, hogy az amerikaiak bemutatnak majd egy világosan körvonalazott tervet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.