Kerry: Irán nem tudta elfogadni a megállapodást

A hatok egységes álláspontot képviseltek, nem Franciaország hajthatatlansága miatt nem jött létre a megállapodás. Teherán a genfi találkozón megvitatott tervezetet nem tudta elfogadni, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel viszont megegyezett.

Egységes álláspontot képviselt a hatok (Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország) néven emlegetett országcsoport az iráni atomprogramról folytatott múlt heti genfi tárgyaláson, de Teherán nem tudta elfogadni a megállapodástervezetet - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Abu-Dzabiban, ahonnan az esetleges egyezséget hevesen bíráló Izraelt is nyugalomra intette. "A franciák aláírták, mi is aláírtuk. Egység volt (a hatok között), de Irán nem tudta elfogadni (a megállapodást)" - mondta Kerry.

Korábbi hírügynökségi jelentések diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a megállapodás Franciaország hajthatatlansága miatt hiúsult meg. Éppen ezért az iráni sajtó hétfőn Franciaországot és külügyminiszterét, Laurent Fabiust ostorozta. A Tehran Times című napilap például azt írta, hogy Franciaország genfi viselkedésével "tönkretette a róla kialakult képet". A Hafte-Szobh címlapján arra figyelmeztetett: "Az irániak nem fogják ezt önnek elfelejteni, Fabius úr!" A lap szerint iráni internetezők "ostrom alá vették" Fabius Facebook-oldalát, egyebek mellett Izrael és Szaúd-Arábia bábjának nevezték rajta a francia minisztert. Az Iran Daily úgy értesült, hogy több iráni üzletember máris úgy döntött, "felülvizsgálja" francia partnerekhez fűződő kapcsolatait, és "a bizalomra inkább méltó" üzlettársakat próbál keresni.

Az amerikai külügyminiszter hangoztatta azt is, hogy túl koraiak Benjámin Netanjahu félelmei. Az izraeli miniszterelnök történelmi hibának és teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az esetleges megállapodást Iránnal. "A tiltakozás ideje akkor jön el, ha már látni, miről szól (a megállapodás), nem akkor, amikor azon fáradozunk, hogy kiderítsük, mik a lehetőségek. Biztosak vagyunk abban, hogy amit csinálunk, az képes hatékonyabban megvédeni Izraelt és nagyobb biztonságot adni" - mondta Kerry, megemlítve, hogy az Egyesült Államok folyamatosan egyeztet Izraellel az iráni atomprogramról. John Kerry azt is leszögezte, hogy a múlt heti maratoni genfi tárgyaláson még nem kezdődött meg "a végjáték", az csak az első lépés volt egy hosszabb alkufolyamatban.

A tárgyaláson a hatok az urándúsítás korlátozására próbálták rávenni Iránt, amely cserébe az ellene hozott - súlyos károkat okozó - nemzetközi gazdasági szankciók egy részének feloldását akarta elérni. Az új iráni vezetés békülékeny hangneme és az állítólagos előrelépések ellenére azonban nem sikerült áttörést elérni a kérdésben. A hatok és Irán képviselői legközelebb november 20-án ülnek össze, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Irán és a NAÜ megállapodott

Eközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az iráni atomügynökség vezetője közös nyilatkozatot írt alá hétfőn Teheránban. Az iszlám köztársaság és a NAÜ tárgyalásai teljesen függetlenek a genfi tanácskozásoktól, hírügynökségek azonban megjegyzik: előrelendítheti Teherán és a hatok tárgyalásait az, hogy Irán engedélyezte a NAÜ-ellenőrök számára a nagyobb hozzáférést az atomlétesítményekhez.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a dokumentum aláírása után közölte: a hatpontos megállapodás révén lehetővé válik, hogy a szervezet ellenőrei felkeressék az araki nehézvizes atomlétesítményt és a gacsini uránbányát. Amano az iráni állami tévében is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a következő három hónapban gyakorlati intézkedéseket tesznek a megállapodás végrehajtása érdekében. Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy a közös nyilatkozat nem tesz említést a parcsini létesítményről, ahol a NAÜ gyanúja szerint atomfegyverek gyártásával összefüggő tevékenység folyik.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi hivatal vezetője a dokumentum aláírása után úgy nyilatkozott, hogy a közös nyilatkozat egy menetrend, amely meghatározza a megoldatlan kérdések rendezése érdekében teendő kétoldalú lépéseket. "Engedélyt kaptam arra, hogy - amint azt az ügynökség kérte - az ellenőrök meglátogathassák az araki nehézvizes üzemet és a gacsini bányát. Irán saját akaratából bejelentette, hogy kész erre" - idézte Szálehit az IRNA iráni hírügynökség. Amano szerint a megállapodást egy sor gyakorlati lépés megtétele követi a következő három hónapban. Az együttműködés keretét adó közös nyilatkozat fontos lépés, de még sok teendő van hátra - tette hozzá a NAÜ főigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.