Kerry még demokratizálna, de jönnek az Apache helikopterek

Az amerikai külügyminiszter előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kairóba, ahol előbb az új egyiptomi kormány külügyminiszterével, Számeh Sukrival, majd a két hete hivatalba lépett államfővel, Abdel Fattah el-Szíszivel tárgyalt.
Az egyiptomi demokratizálódási folyamatot sürgette vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter Kairóban, és egyben Washington segítségéről biztosította az észak-afrikai ország kormányát.

Kerry előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kairóba, ahol előbb az új egyiptomi kormány külügyminiszterével, Számeh Sukrival, majd a két hete hivatalba lépett államfővel, Abdel Fattah el-Szíszivel tárgyalt.

A két külügyminiszter közösen tartott sajtótájékoztatóján Kerry úgy fogalmazott, hogy Egyiptom jelenleg az átalakulás kritikus szakaszában van, amely hatalmas kihívásokat hordoz magában. Hangsúlyozta, az említett folyamat megkönnyítése érdekében Washington készen áll a két kormány közti szoros együttműködésre. Washington Apache típusú katonai helikoptereket szállít az egyiptomi hadseregnek a Sínai-félszigeten folyó terrorellenes hadműveletek támogatására - tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Kerry az egyiptomi fővárosban kezdte meg azt a több napos körutat, amely során Európában és a Közel-Keleten fog tárgyalni elsősorban az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezet rohamos iraki térhódításáról.

Az Egyesült Államok évi több mint egymilliárd dolláros katonai segítséget nyújt az egyiptomi hadseregnek. A támogatás nagy részét azonban Washington befagyasztotta azután, hogy Sziszi tavaly június 3-án megbuktatták az ország első, demokratikus úton megválasztott elnökét, az iszlamista Mohamed Murszit. Kerry vasárnap közölte, a tíz megígért helikopter rövidesen megérkezik Egyiptomba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.