Kerry jóhiszeműséget kér Netanjahutól

Hevesen ellenzi az izraeli kormányfő a hosszútávú megállapodást Irán nukleáris programjáról, és valószínűleg ez lesz a washingtoni felszólalásának a középpontjában is.
Jóhiszeműséget kért az izraeli kormányfőtől az Egyesült Államok számára az Iránnal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban John Kerry amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu washingtoni látogatása küszöbén, amely feszültséget keltett a két ország vezetése között.

Az Egyesült Államok öt másik hatalommal közösen tárgyal Irán atomprogramjáról, és hosszú távú megállapodás felé közelednek, amit az izraeli miniszterelnök viszont hevesen ellenez. Ez lesz valószínűleg keddre beütemezett washingtoni kongresszusi beszédének a központi kérdése. Barack Obama amerikai elnök fő nemzetbiztonsági tanácsadója előre "romboló" hatásúnak minősítette a felszólalást a két ország viszonyára.

Kerry az ABC televíziós csatorna This Week című, vasárnap sugárzott műsorában kijelentette: "bízunk benne, hogy a diplomácia működik. Már kötöttünk egy átmeneti megállapodást (Iránnal), és jóhiszeműséget kérünk, hogy ki tudjuk deríteni, sikerül-e megkötni egy hasonlóan jó, végleges megállapodást a jövőre nézve". "Már többször elmondtuk, hogy a megállapodás hiánya jobb, mint egy rossz megállapodás. Nem fogunk rossz megállapodást kötni" - mondta.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Izrael ma biztonságosabb helyzetben van, mint az átmeneti megállapodás előtt volt, és hogy az Egyesült Államok garantálni akarja, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere. Netanjahut a republikánus párt képviselőházi elnöke hívta meg a felszólalásra a külügyminisztérium és Obama elnök előzetes tájékoztatása nélkül. A kormányzat már közölte, hogy Obama nem fogadja Netanjahut Washingtonban, bár ezt azzal indokolták, hogy Izraelben választás közeledik, és ezt nem akarják befolyásolni egy csúcstalálkozóval. Netanjahu vasárnap el is indult az Egyesült Államokba. Az iráni külügyminiszter szerint a célja az, hogy aláássa a tárgyalásokat a nukleáris kérdésről.

Kerry az interjúban kitért Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolására is. Azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés nem tudja, ki áll a bűncselekmény mögött, és Washington elvárja, hogy a nyomozás "mindenre kiterjedő, átlátható és valódi" legyen, ne csak azt derítsék ki, hogy ki lőtt, hanem azt is, hogy ki adott rá utasítást, ha valaki így tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.