Kérlek, ne csináljatok belőlem hőst

Első televíziós interjúján van túl a Google egyiptomi alkalmazottja, akit két hétig tartottak fogva a kairói hatóságok.

Wael Ghonim már eltűnése után nem sokkal (sokáig családja sem tudta, mi történt vele) számos fiatal Mubarak-ellen tüntető számára szimbolikus alakká vált.

Mint kiderült: január 28-án egy taxiba szállt be éppen az amerikai internetóriás közel-keleti és észak-afrikai területért felelős marketingigazgatója, amikor elfogták. Szemét bekötve tartották egészen hétfőig. Egyes elemzők szerint ez is az egyiptomi rezsim egy olyan lépése, amellyel azt igyekszik mutatni: a dolgok kezdenek visszatérni a rendes kerékvágásba.

Ghonim szabadulása után derült fény arra is: ő hozta létre még tavaly nyáron a „We are all Khaled Said” azaz „Mi vagyunk Khaled Said” elnevezésű lapot a Facebook közösségi oldalon. A hatóságok által brutálisan meggyilkolt egyiptomi fiatal példáján keresztül igyekezett ezzel felhívni a figyelmet a Mubarak-rezsim bűneire. Ez nem az egyetlen ilyen oldal, ám ennek a támogatottsága a legmagasabb, és sokan használták a jelenleg is zajló megmozdulások szervezésére. Ghonim töltötte fel a YouTube videómegosztóra is a Said-ügyben bizonyítékként használható felvételeket, és a The New York Times szerint Mohamed el-Baradei ellenzéki politikusnak is adott információtechnológiai tanácsokat.

Wael Ghonim a Tahrir téren.Szimbolikus alakká vált
Google Inc executive Wael Ghonim addresses a mass crowd inside Tahrir Square in Cairo February 8, 2011. Ghonim, who was freed on Monday after two weeks, in which he said state security kept him blindfolded. Activists say that Ghonim was behind a Facebook group that helped to inspire the protests. REUTERS/Dylan Martinez (EGYPT - Tags: SOCIETY CIVIL UNREST BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.