Kéreti magát az RMDSZ?

Victor Ponta román miniszterelnök ragaszkodik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányra lépéséhez a jelenleg kormányzó Szociálliberális Unió (USL) felbomlása esetén, miközben a magyar szövetség az európai parlamenti választások közelsége miatt inkább afelé hajlik, hogy a parlamentből támogassa Victor Ponta kabinetjét – jelentette kedden több bukaresti hírforrás.

Ilie Sarbu, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője később nyíltan kijelentette: a RMDSZ-nek miniszteri posztokat szánnak. Úgy vélte, könnyen mennek majd a tárgyalások, hiszen a szociáldemokraták a 2012-es választások után is együtt akartak kormányozni a magyar szövetséggel. Az RMDSZ kormányra lépését Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt alapító elnöke akadályozta meg, akkor még a liberálisok szövetségeseként.

Az USL szakadása a kormány átalakítása kapcsán merült fel, de a háttérben valójában a szociáldemokraták törekvése áll, hogy önálló jelöltet indítsanak az őszi államfőválasztáson, miközben a szövetség hivatalos elnökjelöltje Crin Antonescu liberális (PNL) pártelnök. A liberálisok kilépése esetén Ponta kormánya rendkívül törékeny, párfős többségre támaszkodhatna törvényhozásban, ezért nagy szüksége lenne az RMDSZ harminc szavazatára. Kelemen Hunor szövetségi elnök kedden azt mondta: csakis az USL felbomlása után lehet tárgyalni az RMDSZ kormányra lépéséről.

Egyes megfigyelők összefüggésbe hozzák a koalíciós vitákkal a Pénzügyi Felügyelő Hatóság (ASF) elnöke, Dan Radu Rusanu keddi őrizetbe vételét is. A PNL parlamenti képviselőjét azzal gyanúsítják, hogy egy biztosítótársaság érdekeit védte törvénytelenül. Az ügyben érintett Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter is, akinek lemondásával elindult lassan három hete a koalíciós válság. Azt rótták fel neki, hogy inkább hallgatott a kormányfőre, mint saját pártja elnökére. Rusanu ma is jelentős befolyással bír a liberális pártban, ahol egyike a pártelnök riválisainak. Pontáék közben azzal vádolják Antonescut, hogy a háttérben összefogott Traian Basescu államfővel, aki továbbra is ellenőrzése alatt tartja a PNL-elnök ellenlábasaira „vadászó” ügyészséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.