Kereszttel hirdet demokráciát Kim Dzsong Il unokája

Kim Han Szol Facebook-profiljáról napok óta szemezget a dél-koreai sajtó. A klánon belül nem nagy az összetartás: apja utálja a diktátori szék várományosát.

Kim Dzsong Il unokája szőkére festi a haját, mindenben követi az új divatáramlatokat és kereszttel a nyakában áradozik arról, hogy a demokrácia mennyivel jobb, mint a kommunizmus – a dél-koreai sajtó aranybányaként tálalja mostanában az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Il leszármazottjainak Facebook-profiljáról származó információkat.

A 16 éves diktátorpalántához, Kim Han Szolhoz – Kim Dzsong Il legidősebb fiának, Kim Dzsong Namnak a csemetéjéhez – köthető közösségi oldal tulajdonosa látogatóit még meg is szavaztatta arról, hogy a demokráciát vagy az Észak-Koreában még élő kommunizmust szeretik-e inkább, és egyértelműen jelezve, hogy ő maga az előbbit részesíti előnyben.

Bár a Facebook-profilt időközben zárolták, a rá felfigyelő dél-koreai lap megszellőztette azt is, hogy a Kim-unokának nem csak politikai nézeteinek, de érzelmeinek is hangot ad a közösségi hálón. „Nagyon fogsz hiányozni” – írta oda ugyanis egy lány fényképéhez, amire a hölgy egy nyugtatásnak szánt „Te is nekem, drágám.” üzenettel válaszolt.

Diktatúra ide vagy oda, az aligha valószínű, hogy megkapó normalitása miatt Kim Han Szolnak állami retorziótól kellene tartania. Nem csak azért, mert Észak-Korea gyakorlatilag fehér folt az internet számára, hanem mert apjával a kínai szerencsejáték-paradicsomban, Makaó szigetén él, nemsokára pedig a világ túlsó szegletébe, Bosznia-Hercegovinába költözik tanulni.

És ha már vérszemet kapott, a szöuli sajtó nyomára akadt a Facebookon a divat és a rulett iránti szenvedélyéről hírhedt Kim Dzsong Namnak is, akinek a profilja egyébként fiáéhoz hasonló gyöngyszemeket rejteget. Például néhány veretes kiszólást fiatalabb féltestvérére, Kim Dzsong Unra, amely azt tanúsítja, hogy a klánon belül finoman szólva nem nagy az összetartás. Nem biztos, hogy ez jó stratégia: Kim Dzsong Il legkisebb fiát Phenjanban tavaly választottak ki a diktátori szék örökösének.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il portréja a szöuli háborús emlékmúzeumban. A fiatalabbak már nem hallgatnak rá
Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il portréja a szöuli háborús emlékmúzeumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.