Keresztre feszítették Putyint

Keresztre feszítették az orosz elnököt Lettország fővárosában, Rigában, egy művészeti kiállításon, amelynek látogatói szögeket helyezhetnek el a Putyin-installációban. Már ha szeretnének.

A szobor ingyenesen megtekinthető Riga központjában, nem messze a KGB régi épületétől.

Az installáció Vlagyimir Putyint ábrázolja egy piros kereszten. Az orosz elnök kezén és fején egy szöget szúrtak át, és fejére szöges koronát tettek. Ellentétben a többi műalkotás kitalálóival, a Putyin-installáció alkotói inkább névtelenek maradnának.

RT megjegyzi, hogy a műalkotás interaktív. A kiállítás látogatói szöget helyezhetnek el Putyinban. A TV5 azonban beszámol róla, hogy nem minden látogató elégedett ezzel a megoldással. Sokan például provokációnak vélik a szögelést, és inkább eltávolítják azokat.

Az egyik látogató szerint logikus, hogy ez a kiállítás Riga központjában van, nem messze a KGB egykori épületétől. „Putyin sokáig dolgozott a szovjet biztonsági szolgálatnak, és megérdemli, hogy szöggel szúrják át" - tette hozzá a látogató utalva arra, hogy az orosz elnök 1975 és 1991 között a KGB-nek dolgozott.

Sok országban bűncselekményként tekintenek a kormány, vagy a magas rangú tisztviselők megsértésére. Oroszországban például pénzbírsággal, 15 napi közmunkával, vagy akár egy év börtöntelepen töltendő közmunkával is sújtható az, aki megsérti a tisztségviselőket.

Rigában évente rendeznek hasonló kiállítást, ahol a 20. század történetét mutatják be. A Putyin-installáción kívül még kilenc tárgyat mutatnak be, köztük egy felborult vérző autót, amely egy szökőkút is. Az alkotás azt jelképezi a művész szerint, hogy az emberek milyen közönyösek egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.